Hoivatyö on raskasta työtä

Tänä keväänä on tullut käytyä Neuvolassa muutamankin kerran, sattuneesta syystä. Ensimmäisellä kerralla meinasi tulla tippa linssiin, kun ystävällinen hoitaja otti meidät vastaan, ja onnitteli tulevasta lapsesta. Tasapäistämisestä haukuttu ja holhoukseksi parjattu hyvinvointijärjestelmä näytti todelliset kasvonsa. Näinhän asian pitäisi olla: apua saa, kun elämäntilanne sitä vaatii.

Kevään aikana on tullut huomattua myös muuta. Vanhemmille suunnattuja valmennuksia on liian vähän: vain kaksi kertaa. Synnytysosastoon voi tutustua omatoimisesti netin kautta, paikan päälle ei kierroksia järjestetä. Aiemmin julkinen tarjosi varhaisultran, mutta nyt sen voi ostaa yksityiseltä, jos rahaa on. Neuvolassa käydessä kiireen aistii. Lehdissä kerrotaan, että kätilöt synnytysosastoilla ovat uupumuksen partaalla.

Jos tässä yhteiskunnassa jokin asia toimii, se lepää hoivatyön päällä. Päivähoito, sairaalat ja vanhainkodit mahdollistavat yhteiskunnan sujuvan toiminnan, ja varmistavat, että ihmisistä pidetään huolta. Tai näin sen ainakin pitäisi mennä. Näissä kaikissa on nyt liian vähän työntekijöitä. Hoivatyötä tehdään jaksamisen äärirajoilla. Jossain varmaan on se excel-taulukko, jonka mukaan kaikki menee ihan hyvin.

Upporikas Helsingin kaupunki teki viime vuonna 500 miljardia voittoa, keskellä koronakriisiä. Yksikään valtuustossa istuva puolue ei ole johdonmukaisesti vaatinut näiden ylijäämien käyttämistä kaupunkilaisten hyväksi.

Kyllästyttää loputon hymistely hoitajien ja kasvattajien työn tärkeydestä. Jos työ on tärkeää, miksi palkka on huono ja työolot monin paikoin karmeat? Jokainen poliitikko lupaa vaalien alla kaikki mahdolliset parannukset. Äänestävä ihminen voi vain vinosti todeta: vaalien jälkeen muuttuu elämä ihmeelliseksi! Jos kerran vaalien jälkeen on hyvää luvassa, miksi ennen vaaleja tehdyt päätökset kertovat toista?

Hoitajille tarvitaan kunnon palkankorotukset, ja julkiseen terveydenhuoltoon lisää työntekijöitä. Kannatan Asukkaiden Helsinki -yhteislistaa, koska se on vaatinut suoraan ja selväsanaisesti kaupungin 500 miljoonan ylijäämän käyttämistä kaupunkilaisten hyväksi. Hymistely saa riittää. Nyt tarvitaan suoraa puhetta ja rehellistä toimintaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *