Sininen vaihtoehto, musta tulevaisuus

Tämä kirjoitus on julkaistu alunperin Eespäin-lehden numerossa 3/2017

Nyt on uusi vaihtoehto tarjolla! Se on eriväriseen paperiin käärittyä samaa vanhaa tavaraa. Löytyy myös näkymä siniseen tulevaisuuteen! Siellä näkyy sitä, mitä peruutuspeilistäkin on saanut katsella jo riittävästi. Lisäksi on tämä Perussuomalaiset, joka on tullut tunnetuksi takinkäännöistä ja yhä oikeistolaisemmaksi muuttuvasta linjastaan.

Politiikka on teatteria, eikä käsikirjoittaja mikään huippuammattilainen. Tämäntapaisia kommentteja toisinaan kuulee. Usein ne ovat politiikkaan pettyneen kyynistyineitä kommentteja, mutta joskus myös alusta loppuun totta. Kesän farssiksi muuttunut ”hallituskriisi” on tästä erinomainen esimerkki. Perussuomalaiset halkesivat kahtia, ja syntyi kaksi uutta puoluetta, jotka molemmat ovat itse asiassa sitä samaa vanhaa.

Perussuomalaiset ovat vuosia siirtäneet suomalaista poliittista keskustelua maahanmuuttovastaiseen ja äärioikeistolaiseen suuntaan. Puolue on tarjonnut alustan monenlaisille rasistisille möläytyksille. Toinen tärkeä perussuomalaisten saavutus on maahanmuuttopolitiikan kiristyminen. Puolue vaikutti jo oppositiossa ollessaan muiden puolueiden linjauksiin, mutta vasta hallituksessa päästiin toden teolla töihin. Syksyllä 2015 hallitus hyväksyi turvapaikkapoliittisen toimenpideohjelman, jonka keskeinen puuhamies oli Jussi Halla-aho.

Mikä siis oli se muutos, joka nyt kesällä käänsi ministerien päät? Kokoomus ja Keskusta hyväksyivät jo pari vuotta sitten Halla-ahon muotoileman paperin maahanmuuttopolitiikan pohjaksi, ja nyt samat puolueet yllättäen esiintyivät rasismin ja äärioikeiston vastustajina. Vastaiskuksi rasismille he hyväksyivät hallitukseen samat ex-persut, jotka siellä olivat istuneet aiemminkin, ja hyväksyneet siihenastiset maahanmuuttopolitiikan tiukennukset – kuten muunkin hallituksen harjoittaman politiikan.

Siinä on Sinisen tulevaisuuden inhimillisempi linja: jos Sipilän hallituksessa saa jatkaa, niin kaikki käy. Oppositioon pudonneiden perussuomalaisten puheenjohtaja Halla-aho sanoi kesällä saman asian aivan suoraan: hänelle riittää hallitusohjelman noudattaminen. Meillä on siis oppositiopuolue, joka ilmoitti heti kättelyssä olevansa samaa mieltä hallituksen kanssa. Nyttemmin Halla-aho on keskittynyt vaatimaan hallitukselta vielä nykyistäkin tiukempaa linjaa.

Ei ole ihme, jos politiikkaa seuraava kyynistyy. Tällaiselle teatterille tarjoaa uskottavan vaihtoehdon ainoastaan ihmisten omaehtoinen toiminta. Turvapaikanhakijoiden asiaa ajava Oikeus elää -mielenosoitus on rohkeasti ja kiertelemättä haastanut hallitusherrojen teatterin ja vaatinut parannuksia turvapaikkapolitiikkaan. Myös me kommunistit toimimme Helsingissä saadaksemme aikaan todellisen muutoksen. Sellaisen, joka tuntuu tulojen kohentumisena, palvelujen parantumisena ja ihmisarvon kunnioittamisena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.