Kovenevan konservatismin voi haastaa vain radikaali vasemmisto

Kaikki tuntuvat puhuvan Perussuomalaisten puheenjohtajasta. Hesarissa oli eilen iso juttu, jossa Perussuomalaisten kenttä kilvan kertoi, miten hieno mies Jussi Halla-Aho on. Mielestäni Hesari itse on näin kasvattamassa Perussuomalaisten kannatusta ja Halla-Aho -ilmiötä. Niin on käynyt aiemminkin. Vailla katkeruutta totean, että jos jotain radikaalia vasemmistolaista aloitetta esiteltäisiin mediassa yhtä ahkeraan, olisi sen kannatus todennäköisesti toista luokkaa.

Olipa puheenjohtajakisan tulos mikä hyvänsä, suunta on huolestuttava. Tiukan oikeistolaista talouspolitiikkaa, ja maahanmuuttovastaisuutta.

Mielestäni ainoa tapa välttää konservatiivinen kehitys Suomessa on rakentaa nykyisestä porvaripolitiikan linjasta erillinen, omalakinen vasemmisto sanan laajassa merkityksessä. Tämä voi olla aika raskaasti sanottu, mutta en ihan aidosti usko, että mikään muu kuin vasemmistolainen työväenliike kykenisi tänä päivänä puolustamaan kansainvälisyyttä ja ihmisten tasa-arvoa riittävän perinpohjaisesti.

Mielestäni persujen nousun taustalla on yhä lisääntyvä talouspuhe ja hyötyajattelu, jossa ihmisten yhteiskunnalle tuottamia kustannuksia mitataan ja mietitään, miten voitaisiin leikata ja ”säästää” milloin mistäkin. Tämän ajattelutavan torjuminen edellyttää koko vallitsevan talouspoliittisen konsensuksen haastamista.

Tämä puheenjohtajakisa käydään Suomessa, jossa EK vaatii alhaisempia palkkoja. Maassa, jonka hallitus leikkaa työttömyysturvaa sekä ajaa valtavaa terveyspalvelujen yhtiöittämistä ja yksityistämistä Sote-uudistuksen varjolla. Tämän suunnan muuttaminen on välttämätöntä, jos halutaan pysäyttää oikeistokonservatiivit. Se taas vaatii tekijäkseen liikkeen, joka vuodesta toiseen pitää linjansa ja toimii johdonmukaisesti.

Trumpin vastainen mielenosoitus Englannissa. Kuva: Flickr
Trumpin vastainen mielenosoitus Englannissa. Kuva: Flickr

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.