Ei vapaakaupan vastustaminen ole impivaaralaisuutta

Kyllä sitä taas CETA- ja TTIP-sopimusten vastustajana pääsee olemaan ärsyttävä niskuroija, sisäänpäinkääntynyt nationalisti, Putinin kätyri ja ties vaikka Donald Trumpin kannattaja! Näin ainakin, mikäli näitä sopimusprosesseja seurailee vain Hesarin ja Aamulehden pääkirjoituspalstojen perusteella. Tänään vuorossa on Aamulehti, joka toteaa: ”Maailmantalouden yskähdellessä useissa maissa on käännetty katse kotiin päin.

Asiaa voi ajatella toisinkin päin. TTIP-verkostossa järjestimme jo pari vuotta sitten Sosiaalifoorumiin keskustelutilaisuuden, jossa tarkasteltiin näitä kauppasopimuksia globaalin etelän näkökulmasta. Siellä ovat ne todelliset näiden sopimusten vaikutuksista kärsijät, kun paikallinen maatalous romahtaa halvan tuonnin tieltä tai käsityöläiset jäävät suuryritysten bulkkituotannon jyräämiksi.

Professori Martti Koskenniemikin viittasi jossain haastattelussaan, että kummasti nämä investointisuojan ongelmat ovat alkaneet kiinnostaa vasta nyt, kun kirjauksia sovellettaisiin meihin: kehitysmaihin päin tehdyissä sopimuksissa on vastaavia järjestelyjä ollut jo kauan.

Demokratiaa ei kannata halventaa

Aamulehden kirjoituksessa on jälleen kerran myös EU:n jäsenmaiden suvereniteettia vähättelevä sävy. Ikäänkuin jäsenmaissa ei saisi arvioida EU-tason päätösten kansalaisille tuottamaa hyötyä. Ikäänkuin kaikkien pitäisi alistua jonkin yhteisen komennon alle, vaikka tästä eivät kaikki hyötyisikään. ”Viennistä riippuvaiselle Pirkanmaalle kaikki toimet kaupan esteiden purkamiseksi ja viennin vauhdittamiseksi ovat tervetulleita”, päättää toimittaja, mutta mitään järkeviä perusteluja tälle ei esitetä. Suomesta häviäisi todennäköisesti työpaikkoja näiden vapaakauppasopimusten myötä. Julkiset palvelut taas alistettaisiin entistä useammin ylikansalliselle kilpailulle.

Lopuksi vielä: Itse luin lapsena mielelläni sarjakuvia – etenkin eurooppalaisia. René Goscinnyn käsikirjoittamat sarjakuvat olivat suosikkejani, näiden joukossa myös Asterix. Minua ei ainakaan siis haittaa lainkaan, jos Aamulehti vertaa Belgian Valloniaa Asterixiin ja EU-komissiota Rooman armeijaan. Pikkuinen gallialaissoturi sai voimansa taikajuomasta, jota keitteli tietäjä Akvavitix. Vallonien taikajuoma on kansalaisyhteiskunnan käynnistämä, kaikki valtiorajat ylittävä kamppailu näitä kehnoja vapaakauppasopimuksia vastaan. Sitä saa ihan rauhassa nimitellä nurkkakuntaisuudeksi. Uskoo ken tahtoo.

Myös Suomessa CETA-sopimusta vastustetaan taas huomenna Torstaina Helsingin Narinkkatorilla klo 16.00 alkaen.

Tällaisella bannerilla tuetaan valloonien kamppailua.
Tällaisella bannerilla tuetaan valloonien kamppailua.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *