Hallituksen politiikka hyödyttää vain rikkaita, ja siksi minä vastustan sitä.

Tällä viikolla Turun Sanomat kertoi, että yhteiskuntasopimusneuvotteluissa oltaisiin sopimassa 3-4 prosentin palkanalennuksista leikkaamalla pitkistä lomista 2 päivää, ja alentamalla sairausajan palkkaa 20%-yksiköllä.

Asia käväisi mielessäni, kun Helsingin Sanomien taloussivuilla eilen haastateltiin Sammon konsernijohtaja Kari Stadighia, joka loihe lausumaan:

En ymmärrä tätä 60–70-lukulaista keskustelua osingoista tulonjaon tai investointien näkökulmasta. Me käymme globaalia kilpailua sijoittajien pääomista. Suomi tarvitsee kaiken pääoman, mitä tänne on tulossa. Ja sille pitää maksaa tuottoa.

Stadigh varmasti tietääkin mistä puhuu: Sampo teki viime vuonna ennätyssuuren tuloksen, ja jakaa sen nyt melkein kokonaan osakkeenomistajilleen.

Sampo ei ole ainoa. Nordean analyytikoiden mukaan tänä keväänä on luvassa kaikkien aikojen osinkojuhlat. Suomalaisen pörssiyritykset jakavat 11 miljardia osinkoja omistajilleen. Se ei ole ihme, koska viime vuosi oli yritysten kannalta erinomainen: tulokset paranivat, kun porukkaa irtisanottiin.

Ymmärrän sangen hyvin sen, että pääomalle pitää maksaa tuottoa. Varmasti jokainen pääomanomistaja on sitä mieltä. Mutta sitä en ymmärrä, miksi työntekijöiden pitäisi ne tuotot kustantaa suostumalla palkanalennuksiin.

Elämme keskellä laajaa lamaa, jossa totta ovat seuraavat asiat:

  • Laaja työttömyys on noin puoli miljoonaa, eli 500 000.
  • Työttömyyden seurauksena valtion verotulot ovat pienentyneet ja sosiaaliturvamenot kasvaneet.
  • Yritykset ovat irtisanoneet työntekijöitään ja parantaneet tulostaan.
  • Tulos jaetaan voittoina osakkeenomistajille.
  • Hallitus on päättänyt tehdä valtavat leikkaukset sosiaaliturvaan ja palveluihin. Rikkaiden verotusta sen sijaan ei kiristetä.

Oikeisto aina välillä puhuu, miten pitää ensin kasvattaa kakkua ja sitten sitä vasta päästään jakamaan. Minä puolestani vastaan, että nyt on kakkua kasvatettu jo parikymmentä vuotta, mutta ainoa, joiden siivu kasvaa, ovat rikkaat. Kauanko vielä aiotaan jatkaa?

Sanokaa vaihteeksi te, miksi tämä muka on järkevää ja tolkullista. Minusta nimittäin valittu poliittinen linja vaikuttaa täydellisen järjettömältä jokaisen tavallisen suomalaisen näkökulmasta. Ainoastaan todella rikkaat ihmiset voivat tätä linjaa kannattaa.

11223619_10206439319758673_2923237716058021263_o_edit
Nappasin tämän kuvan syyskuisesta #STOP-mielenosoituksesta.

Siksi minä vastustan leikkauksia, pakkolakeja ja palkanalennuksia. Ja siksi kenen tahansa järkevän ihmisen kannattaa tehdä samoin. Hallituksen järjettömiin päätöksiin ja tumpeloiviin ministereihin ei kannata luottaa. On meistä kaikista muista kiinni, miten tänä ja ensi vuonna käy: jatkuvatko osinkojuhlat, vai löytyykö miljardeille tähdellisempääkin käyttöä.

Hallitus on jo viime keväänä ilmoittanut ohjelmansa, ja nyt voidaan nähdä, että se on selvästi tosissaan: tämän vuoden budjetissa se jo toteutti ensimmäiset uhkaamansa leikkaukset, ja lisää on tulossa koko ajan. Samaan aikaan tänä keväänä on jo ensimmäiset kouriintuntuvat esimerkit siitä, että tässä politiikassa ei ole mitään järkeä tavallisen ihmisen kannalta. Toistan: ei mitään järkeä. Ja joka muuta väittää, lienee Sammon konsernijohtaja.

12.3. aion osallistua Joukkovoima-mielenosoitukseen Helsingissä, ja mielestäni sinunkin pitäisi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.