Suomeen tarvitaan ohjelmistotuotantoa eikä vain datakeskuksia

EU-tuomioistuin teki pari viikkoa sitten tärkeän päätöksen: Yhdysvalloissa sijaitsevat palvelimet eivät ole yhtä turvallisia kuin eurooppalaiset. Tämä on ollut selvää viimeistään kesästä 2013 lähtien, kun Edward Snowden paljasti Yhdysvaltojen turvallisuusvirasto NSA:n laajamittaisen massavakoilun. Nyt kuitenkin asia on sanottu niin selvästi kuin jonkin asian voi sanoa: henkilötietojen tallentaminen Yhdysvaltoihin ei ole turvallista.

Mitä tuomioistuimen päätös sitten oikein tarkoittaa? Useimmat suomalaiset yritykset käyttävät yhdysvaltalaisia palveluja, ja myös tallentavat henkilötietoja näihin palveluihin. Tuomioistuimen päätöksen myötä Euroopassa toimivat yritykset eivät voi siirtää eurooppalaisia henkilötietoja Yhdysvaltoihin, vaan ainoastaan EU-maihin. Yhdysvaltojen turvallisuuden tasoa ei voida pitää verrannollisena eurooppalaisen kanssa.

Maanantain TV-uutisissa mainittiin asiasta lyhyesti, ja löydettiin myös liiketoimintamahdollisuuksia. Mutta minkälaisia: Suomeen voitaisiin saada uusia datakeskuksia. Olen jo pidemmän aikaa ihmetellyt intoa datakeskusten hankkimiseen. Ajatteleeko joku, että Suomesta tulee valtavan edistynyt valtio, kun se hankkii paljon halleja täynnä tietokoneita? Ne kuluttavat paljon sähköä, ja työllistävät lähinnä muutamia siivoojia, vartijoita ja teknikkoja. Niiden sisältämää dataa voidaan käyttää jostain aivan toisaalta, eikä kenenkään koodaajan tai nörtin tarvitse tulla Suomeen, jotta keskuksien koneita voisi käyttää. En tietysti lainkaan vastusta, että otetaan data omiin käsiin, mutta ei sillä vielä kovin kummoista digiloikkaa synny – etenkin kun datakeskuksia käyttävät ohjelmistot ovat etupäässä yhdysvaltalaisia.

Kuva: Flickr/blockdev
Datakeskus. Kuva: Flickr/blockdev

Tämä on nimittäin hyvin laaja ongelma: lähes kaikki keskeiset kotimaisissa yrityksissä käytettävät ohjelmistot ovat yhdysvaltalaisia. Käyttöjärjestelmät ovat yhdysvaltalaisia: Microsoftin Windows ja Windows Mobile (Lumia-puhelimissa), Applen OS X ja iOS (Maceissa ja iPhoneissa) sekä Samsungin ja muiden puhelimissa pyörivä Android, jonka on valmistanut Google. Myös kaikki käyttämämme keskeiset ohjelmat ovat yhdysvaltalaisia: Microsoft Office, Google Docs, Gmail, Youtube, Dropbox, Hotmail, Skype… lähes mikä tahansa sähköposti, toimisto-ohjelma, ryhmätyöväline, sosiaalinen media, graafinen- tai multimediaohjelmisto on yhdysvaltalainen. Poikkeuksia on vain hyvin vähän.

Vielä yksi huomio: Maanantain uutisissa Vihreiden MEP Heidi Hautala totesi, että on neuvoteltava Yhdysvaltojen kanssa parempi sopimus, jolla datan turvallisuus voidaan taata. Mikähän tällainen sopimus voisi olla? Snowdenin vuodot paljastivat senkin, että Euroopasta Yhdysvaltoihin Atlantin alitse kulkevat datakaapelit nousevat merestä liikenteenohjauskeskuksiin, joista dataliikenne kopioidaan NSA:n palvelimille. Ainakaan itse en siis pysty luottamaan, että mikään EU:sta Yhdysvaltoihin siirtyvä data olisi oikeasti turvassa massamittaiselta valvonnalta.

Entä miten kotimaahan hankitut datakeskukset ja hallituksen kaavailema verkkovalvonta sopivat toisiinsa? Onko Suomen strategiana hankkia mahdollisimman paljon dataa käsiinsä ja sen jälkeen antaa turvallisuusviranomaisille oikeudet sen penkomiseen?

Miksi siis haaveillaan halleista täynnä tietokoneita, kun paljon suurempi ongelma on se, että meillä ei juuri ole eurooppalaisia kilpailijoita yhdysvaltalaisille ohjelmistoille, ja tuntuu, ettei juuri kukaan edes halua sellaisia luodakaan. Kuitenkin tällaisesta olisi paljon laajemmat hyödyt kuin vain EU:n henkilötietosäädösten täyttäminen: ohjelmistot olisivat muutenkin lähemmin sopivia tänne meille ja niiltä voisi vaikkapa vaatia niin tiukkoja yksityisyyssäädöksiä, ettei niiden tuottamaa dataa pysty urkkimaan. Ja tietysti softat myös voisivat pyöriä täällä meillä – vaikka sitten niissä entisiin paperitehtaisiin kyhätyissä datakeskuksissa.

Tämän kirjoituksen myötä aloitan sarjan tietotekniikkaa käsitteleviä kirjoituksia. Tämä on aihe, joka minua on kiinnostanut vuosia, mutta joka aina jää turhan vähälle käsittelylle, kun muut tärkeät aiheet puskevat edelle. Kirjoituksia pystyy seuraamaan asiasanan IT ja internet välityksellä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *