Leikkaukset eivät ole maahanmuuttajien syy

Työttömien työnhakijoiden määrä oli elokuun lopussa 346 000, ja laaja työttömyys oli 450 000. Työttömien määrä näyttää TEM:n laskelmien mukaan kohonneen vuoden takaisesta jopa 30 000 verran. Se on ennätysmäinen kasvu. Köyhiä maassa on yli 800 000. Se tarkoittaa, että sadat tuhannet ovat köyhiä, vaikka käyvät töissä. Palkalla ei elä. Leipäjonot ovat pidentyneet laman aikana kymmeniä prosentteja. Miksi aloitan rasismia käsittelevän kirjoituksen näin? Siksi, että tämä koko ajan unohtuu.

Rasismin taustalla ovat rakenteet. Kapitalismin kriisi, uusliberalismi, imperilistiset sodat. Ne käynnistävät pakolaiskriisejä, kääntävät ihmiset toisiaan vastaan ja jäävät julkisuudessa jatkuvasti vaille kunnollista selitystä.

Ja tätä emme me hyväosaiset ettekä te liberaalit porvarit osaa tai uskalla sanoa: Pakolaisia vastustava työtön on aiheellisesti huolissaan. Hän on todellakin kokenut vääryyttä. Vääryys vain on toisenlaista kuin Jussi Halla-Aho sanoo. Työttömyys ei ole ihmisen oma syy. On yhteiskunnallinen ongelma, jos työttömyys kasvaa. Siitä saa ja pitää syyttää poliitikkoja. Köyhyydessä ei kenenkään pitäisi joutua elämään, ja myös sen ongelman ratkaiseminen on poliittinen haaste – ei yksilön oma asia.

Minäkään en tiedä, miten tulevaisuudessa pärjätään, jos nykyinen leikkaaminen, duunarien oikeuksien polkeminen ja rikkaiden hyysääminen jatkuu. Huoli on siis oikeutettu: tulevaisuus näyttää pahalta, eikä tämä voi mennä näin! Mutta mikään edellämainitusta ei ole pakolaisten syytä, eikä mikään ongelmista korjaannu rasismilla tai laittamalla rajat kiinni.

Unkari rakensi raja-aidan estääkseen maahanmuuton. Ironisesti töihin laitettiin työttömät. Kuva: Wikimedia
Unkari rakensi raja-aidan estääkseen maahanmuuton. Ironista kyllä, rakennushommiin käskettiin työttömät. Kuva: Wikimedia (CC BY-SA)

Persut piilottavat leikkaukset maahanmuuttajien taakse

Istuva hallitus leikkaa vähäosaisilta: työttömiltä, eläkeläisiltä, opiskelijoilta, pienipalkkaisilta, lapsiperheiltä, kehitysvammaisilta näin muutamia mainitakseni. Hallitus polkee vähemmistöjen ja alkuperäiskansojen oikeuksia, ja se tekee kaikkensa, että maassamme verojen kiertäminen helpottuisi, eivätkä rikkaat vahingossakaan joutuisi kantamaan vastuuta julkisten palvelujen rahoittamisesta.

Ei olekaan sattumaa, että nyt perussuomalaisissa haluttaisiin keskustella vain maahanmuutosta. Puolue on vuosia saarnannut siitä, miten ”omat ensin” ja nyt se on hallituksessa tekemässä kaikista köyhimpiin kohdistuvia leikkauksia. Ja näitä leikkauksia ei persuilla ole aikomustakaan perua. Ne kyllä tehdään, kunhan vain myös maahanmuuttajia kurmotetaan riittävän paljon. Myös Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Tynkkysen kritiikki hallitusta kohtaan on ennen muuta maahanmuuttopolitiikan arvostelua ja tiukemman linjan vaatimista.

Samasta syystä nämä nyt Suomessa pidettävät ”rajat kiinni” -mielenosoitukset tuntuvat niin ontoilta. Niiden vaatimukset eläkeläisten aseman kohentamisesta ja leikkausten perumisesta ovat valjuja. Ei näissä mielenosoituksissa ole kysymys paremman elämän turvaamisesta yhtään kenellekään. Niissä vain halutaan sulkea silmät siltä leikkauspolitiikalta, jota hallitus tekee, ja syyttää ongelmista täysin satunnaista tahoa: maahanmuuttajia.

Hallituksen on irtisanouduttava rasismista

On todella kummallista elää maassa, jossa kulkee kummallinen harmaa vyöhyke. Se vyöhyke alkaa pääministeristä ja päättyy uusnatseihin. Havahduin itsekin asiaan vasta taannoin sitä ajatellessani: pääministeristä Perussuomalaisten kautta Suomen sisuun ja SVL:ään siirtyy ketju, jota ei selvästi katkaista missään kohtaa: hallitus kokonaisuutena ei suostu sanoutumaan selväpiirteisesti irti rasismista ja syrjinnästä. Perussuomalaiset eivät varsinkaan sitä tee. Puhutaan ”eri ääripäistä” ja venkoillaan siitä, miten kaikenlaisia mielipiteitä pitää suvaita.

Tällainen tilanne on täysin kestämätön. Nyt on vaadittava suoraan hallitukselta irtisanoutumista kaikesta rasismista ja konkreettisia toimia ennakkoluulojen lieventämiseksi. Ja tarvitaan myös lisäresursseja pakolaisista huolehtimiseen. Tällä hetkellä turvapaikanhakijoiden auttaminen on paljolti vapaaehtoisten talkootyön varassa, eivätkä nämä ihmiset loputtomiin jaksa. Siksi on laitettava myös Kokoomukselle selvä viesti siitä, että talkoot saavat nyt riittää ja valtion on kannettava ihmisistä sille kuuluva vastuu.

Lopuksi vielä lainaan erästä suosikkilaulajaani. Onhan se nyt päivänselvää, mistä kaikki nämä ongelmat johtuvat. Ei hallituksesta, ei sodista, ei työttömyydestä eikä etenkään veroja kiertävistä rikkaista. Syyllinen on Afrikasta tai Lähi-Idästä sisällissotaa karkuun saapunut onneton ihminen.

P.S.

Olen aiemmin parissakin blogitekstissä avannut, miksi leikkauksia tehdään. Siksi en tässä tekstissä pureutunut ongelman varsinaisiin ratkaisuihin. Näistä linkeistä pääsee lukemaan aiheesta enemmän:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.