Tältä näyttää vastarinta

Mielenosoittajia Kaisaniemenkadulla
Mielenosoittajia Kaisaniemenkadulla.

Eilinen mielenosoitus on lämmittänyt mieltä koko tämän päivän. Ei kuitenkaan ihan kaikkien: muutama negatiivinen kommentti on tullut vastaan. Ongelmana on kuulemma ollut yhden mielenosoittajan lippu ja parin muun kantama banderolli. Pieniä tuntuvat ongelmat olevan, jos 12 000 ihmisen seasta löytyvä lippu harmittaa!

Tämä oheinen video esittää mielenosoituskulkueen päästä päähän. Ihmisiä on tuhansittain, banderolleja ja lippuja joka lähtöön. On turha yrittää väittää, että tässä kuvassa näkyvät ihmiset ovat jonkin marginaalin edustajia tai että he olisivat ajattelemattomia. Ajattelematon on se poliitikko, joka ei ymmärrä miltä näyttää ihmisten mielipiteen ilmaiseminen, vaan leimaa kaikki mielenosoitukseen osallistuneet ”hipeiksi”. Ajattelematon on se toimitusjohtaja, joka ei ole kiinnostunut ihmisten hädästä. Ei sinne kaduille huvikseen mennä marssimaan.

Juuri tältä näyttää uskottava vastarinta hallituksen toimille. Ei tällaista joukkoa voi lokeroida eikä sivuuttaa. Se koostuu kaikenlaisista ihmisistä, ja jokainen voi sen videolta nähdä: aluksi kulkueen kärki rumpuryhmineen ja opiskelijoiden joukko, jossa joku on pistänyt lauluksi. Sen jälkeen tulee eläkeläisten ryhmä asianmukaisine kyltteineen. Joku soittaa rumpua. Lasten ja perheiden puolustajat kuuntelevat tietenkin Mörkö se lähti piiriin. Heidän perässään on vammaisten blokki – tältä porukalta kysyy kuntoa lähteä marssimaan. Kansainvälisen solidaarisuuden blokissa soi trumpetti ja väki taputtaa, työväen sekä työttömien osastossa taas kyltit vaativat työtä, ja tietenkin liehuvat punaliput. EK:kin saa osansa. Lopuksi tullaan paperittomien oikeuksia ajaneen ryhmän läpi ympäristöblokkiin, jossa soi leppoisa musiikki.

En ole tavannut vielä ketään eiliseen mielenosoitukseen osallistunutta, joka ei olisi ollut todella innoissaan tapahtuneesta. Puhetta on riittänyt ihmisten kanssa loputtomiin: kaikilla on toinen toistaan hienompia kokemuksia siitä, miten mielenosoituksessa oli vaikka ketä ja miten hyvin kaikki sujui. Paatuneetkin mielenosoittajat ovat olleet fiiliksissä. Joku oli kulkueessa huomannut, ettei olekaan vielä niin vanha kuin luuli.

Mielenosoitukseen osallistuminen muuttaa mukana olleita. Marssijat sanoivat ääneen vastustavansa leikkauksia – monet paljon selvemmin kuin koskaan aiemmin. Se ei voi olla vaikuttamatta myöhemmin. Ympäri maata löytyy roppakaupalla ihmisiä, jotka ovat kertoneet leikkaustenvastaisen mielipiteensä keskellä Helsinkiä. Missä se kuuluu seuraavan kerran? Omalla työpaikalla? Harrastusporukassa? Lehden mielipidepalstalla?

Jotkut valittajat ovat vaatineet, että mielenosoituksella olisi pitänyt olla selkeät vaihtoehdot leikkauksille. Olen heille vastannut, että kyllä kai täällä saa mielipiteensä kertoa ja leikkauksia vastustaa kuka hyvänsä. Sitäpaitsi vaihtoehtoja on esitetty aivan riittävästi. Ongelma vain on se, ettei niistä käydä missään kunnollista ja laajaa keskustelua eikä niitä oteta ylipäätään vakavasti.

Toivottavasti leikkausten vastainen toiminta jatkuu, ja näin upeatunnelmaisia mielenosoituksia järjestetään myöhemminkin. Eräs sittemmin ulkoministeriksi päätynyt hevosmies tunnetaan lausahduksestaan: kyllä kansa tietää! Niin tietääkin, ja nyt saavat ministerit luvan kuunnella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *