Sipilän leikkauslista voidaan välttää muuttamalla verotusta

Viime viikon lopulla kolme ässää vetäytyi Smolnaan laatimaan hallitusohjelmaa maalle. Selvästikin odotettavissa on kylmää kyytiä, sillä Hallitusneuvottelijat ovat yksimielisiä: Valtiovarainministeriön ennuste talouskehityksestä ja vaatimukset leikkauksista ovat ohjelman pohjana.

Näin siitä huolimatta, vaikka edellinen hallitus teki suunnilleen saman tempun: otti linjaksi leikata julkista sektoria, mikäli talous ei käänny nousuun. Tuloksena oli 100 000 uutta työtöntä, ja paikallaan polkeva talous. Joku muu ehkä panisi merkille nämä tosiseikat, ja vertaisi niitä taloustieteilijöiden laajoihin varoituksiin siitä, miten julkisen sektorin leikkaaminen lamassa todellakin aiheuttaa juuri edellä kuvatut seikat: talouskasvu heikkenee ja työttömyys nousee.

Miksi leikataan menoja eikä lisätä tuloja?

Valtiovarainministeriö totesi jo ennen vaaleja, että leikkauksia on tehtävä tällä kaudella kuusi miljardia, ja pitkällä aikavälillä kymmenen miljardia. Näihin molempiin lukuihin Sipilä on selvästi sitoutunut – samoin Stubb, joka totesi asian jo ennen vaaleja. Soini on venkoillut hieman siitä, miten nopeasti leikkaukset pitäisi tehdä, mutta yksimielisyys on selvä: leikata täytyy. Mistä Sipilä siis aikoo kuusi miljardia kiskaista?

Sattumalta juuri tällä viikolla Tilastokeskuksen Tieto ja Trendit -blogissa Yliaktuaari Savela julkaisi laskelman, jonka mukaan Suomessa menetetään kevyen pääomaverotuksen takia 5,5 miljardia euroa. Hassua, miten hyvin luvut sattuvat osumaan kohdalleen! Löytyikö lopultakin syy siihen paljon puhuttuun kestävyysvajeeseen? Mikäli pääomaverotus olisi meillä EU:n keskitasoa, voitaisiin koko VM:n leikkausvaatimus kuitata suurinpiirtein sillä.

Palatkaamme Ylen uutiseen, jossa Sipilä esittää linjansa selkeästi: veroasteen nosto ei ole mukana työkalupakissa. Siis heti aluksi rajataan kokonaan pois se mahdollisuus, joka tuntuu tilastojen valossa järkevimmältä: että menojen leikkaamisen sijaan kasvatettaisiinkin tuloja!

Tavallaan ymmärrän, että pääomatuloilla reippaasti rikastunut Sipilä ei aja pääomaverojen nostoa. Kotiinpäinhän politiikassa aina vedetään, vaikka kuinka vakuuteltaisiin, että Suomea ollaan kuntoon laittamassa. Ongelma vain on, että kukaan muu kuin ökyrikkaat ei tällaisesta linjasta juuri hyödy.

Triple facepalm Star Trek -hahmoilla
Ennusteeni hallituskolmikon työn tuloksien saamasta vastaanotosta.

Mutta vaikka hallituspohja onkin mitä on, ei ole mikään pakko alistua sen järjettömään linjaan. Leikkausten vastustajilla on puolellaan paitsi taloustieteen konsensus, myös kaikki ne ihmiset, joihin leikkaukset osuvat, ja jotka ymmärtävät tällaisen politiikan tuhoisuuden. Euroopassa järjestetään tämän tästä valtavia mielenosoituksia leikkauspolitiikkaa vastaan, joten miksi ei täällä meilläkin voitaisi tehdä jotain asian nostamiseksi esiin?

Siispä jos joku teistä on tässä lähiaikoina aikeissa sanoa haisevan vastalauseensa hallituksen leikkauksille, olen ehdottomasti messissä. Ja viimeistään elokuussa budjettiriihen edustalla tavataan: siitä näyttää metsuri Sipilä pitävän huolen.

P.S.
Tilastokeskuksen artikkelista kannattaa huomata sekin, että kulutus- ja palkkaverotus on meillä EU:n keskitasoa korkeampi. Eli tilastojen valossa rikkaiden veronalennukset on tempaistu meidän selkänahastamme. Ei varsinaisesti yllätä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *