Saatavakello ottaa velkojen lisäksi huomioon myös varat

Eilen Keskuskauppakamari asensi Helsingin keskustaan velkakellon. Koko tässä velkakeskustelussa meillä on käytössä vain yksi luku: Suomen valtion velka. Kuitenkin jokainen vähänkin tilinpitoon tutustunut tietää, että velkojen lisäksi otetaan aina huomioon myös varat. Miksi siis Suomen julkista velkaa ei verrata varoihin?

Suomen julkisella sektorilla nimittäin on huomattavasti enemmän rahoitusvaroja kuin velkaa. Tämä tosiseikka vie pohjan pois niiltä puheilta, jossa leikkauksia on välttämätöntä tehdä talouden pelastamiseksi.

Vaikka velan kasvusta puhutaankin paljon, Suomi on poikkeuksellisen vakavarainen talous, jolla on enemmän varoja kuin velkaa. OECD-maista tällaisia on vain muutama, ja olemme samassa kerhossa Norjan ja Luxemburgin kaltaisten maiden kanssa.

saatavakello

Päätin havainnollistaa asiaa kirjoittamalla Velkakellon rinnalle Saatavakellon, joka näyttää paitsi velat, myös varat. Tiedot Saatavakelloon on otettu Tilastokeskuksen julkisyhteisöjen rahoitustilinpidosta. Velan kasvuvauhti on laskettu vertaamalla vuoden 2014 ja 2013 kolmansia vuosineljänneksiä. Saatavakello pyrkii herättelemään keskustelua julkisen talouden kokonaisuudesta, sekä julkisen sektorin talouspoliittisesta roolista.

Käy tiiraamassa Saatavakellon kuumottavaa tikitystä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *