Mitä puolueita media oikein suosiikaan?

Suosiiko media vasemmistoa vai oikeistoa? kysyy Helsingin Sanomat, ja jatkaa ylväästi:

Media pyrkii kohtelemaan eri puolueita tasapuolisesti, mutta tekeekö se niin käytännössä? HS:n Mediakone näyttää reaaliajassa, miten paljon eri puolueet saavat näkyvyyttä isoissa tiedotusvälineissä.

Kiinnostuneena oitis avasinkin datavisualisaation: mitähän SKP:n media-ajasta oikein sanotaan? Noh, artikkeli taisi itse vastata aika tyhjentävästi omaan kysymykseensä: ”puolueilla” tarkoitetaan pelkästään eduskuntapuolueita. Koko artikkelissa ei ole mainintaakaan siitä, että Suomessa on kaikkiaan 16 virallisesti rekisteröityä puoluetta, eikä minkäänlaista pyrkimystä arvioida, onko näiden puolueiden kohtelu tasapuolista – ei vaikka pari vuotta sitten ETYJ raportissaan erikseen huomautti juuri eduskunnan ulkopuolisten puolueiden syrjinnästä mediassa.

Helsingin Sanomien Marko Junkkari toteaa mediakoneen yhteyteen liitetyssä kirjoituksessaan, että tänä keväänä HS pyrkii antamaan enemmän mediatilaa myös eduskunnan ulkopuolisille puolueille. Tavoite on kannatettava, mutta tässä koneessa se jäi kyllä vielä täysin toteutumatta.

Näin eduskuntavaalikeväänä tämä on tietysti myös demokratiakysymys: tarkoittaako demokratia meillä vain vanhojen naamojen laittamista uuteen järjestykseen, vai onko ihmisillä oikeus vaatia myös jotain muuta. On naurettavaa, että edes poliittisia puolueita ei kyetä kohtelemaan tasapuolisesti, kaikesta muusta demokratian laajentamisesta puhumattakaan.

Screenshot - 19.02.2015 - 17.49.13
Kokoomus Hesarin luupin alla. Yllättyikö joku?

Muuten,

Visualisaatiosta löytää myös toisenkin kiinnostavan huomion, ainakin jos punaviherlasien läpi katsoo: näyttäisi, että Yle kohtelee puolueita hivenen tasapuolisemmin kuin vaikkapa Mtv3. Siellä taas sosialistinen valtio-omisteinen media politiikkaa tasapäistää!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *