Suunnan muuttaminen on ainoa vaihtoehto

Tämän puheen pidin eilen Eläintarhan valtakunnallisella Punaisten muistomerkillä. Taistelu jatkuu!

Joku voisi kysyä, miksi me kokoonnumme näin tammikuisena päivänä muistelemaan pian sadan vuoden takaista sotaa? Eikö pitäisi keskittyä rauhaan? Kuitenkin historian muistaminen on tärkeää, etenkin, jos ei halua tehdä samoja virheitä uudelleen.

Viimeisen vuoden aikana moni meistä on varmaan joutunut hetkittäin pohtimaan, minne maailma on menossa, ja miksi Euroopassakin taas soditaan. Viime vuonna tuli sata vuotta ensimmäisen maailmansodan syttymisestä, mutta tuntui kuin historiasta ei olisi opittu mitään. Euroopassa käynnistyi jälleen imperialistinen konflikti, kun lännen ja Venäjän geopoliittiset edut iskivät vastakkain. Suurimpia häviäjiä tässä ovat olleet ukrainalaiset, joiden oikeutta rauhaan ja demokratiaan on häikäilemättä poljettu.

Ukrainan kriisi ei kuitenkaan syntynyt tyhjästä, vaan se on seurausta tilanteen hitaasta kiristymisestä 2000-luvun kuluessa. Voidaan myös varmasti sanoa, että nykyinen poliittinen ja nimenomaan talouspoliittinen linja ei tarjoa muita vaihtoehtoja. Uusille markkina-alueille laajentuminen synnyttää jossain vaiheessa myös konflikteja. Ukrainassakin levottomuudet käynnistyivät Janukovitshin hylättyä EU:n esittämän vapaakauppasopimuksen.

Nyt pari päivää Kreikan vaalien jälkeen ovat meillä monet talousviisaat keskittyneet toistelemaan, miten EU:n talouskurilinjalle ei saa olla vaihtoehtoja. Kreikkalaisten äänestämä oikeutettu vaatimus suunnanmuutoksesta ollaan valmiita sivuuttamaan. Helsingin Sanomat pääkirjoituksessaan totesi, että kreikan kansalle on annettava jokin kosmeettinen uudistus, jotta sisäpoliittinen tilanne pysyy rauhallisena, mutta talouspolitiikan peruslinjaa ei tule muuttaa.

Pelkät kosmeettiset uudistukset ja vallitsevan talousopin noudattaminen kuitenkin johtavat tilanteen kiristymiseen, eikä kukaan takaa, mihin suuntaan kehitys vie. Nyt voi jalansijaa saada myös äärioikeisto, kuten Euroopassa viime vuosina on useissa maissa nähty.

Juuri siksi tarvitaan vahvaa ja yhtenäistä vasemmistoa, muuttamaan politiikan suunta ja torjumaan oikeiston nousu.

Perinteinen puheenpitokeli: räntää tulee ja pimeäkin on.
Perinteinen puheenpitokeli: räntää tulee ja pimeäkin on.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *