Ulkoministeriön TTIP-perustelut ontuvat

Torstaina kävin ulkoministeriön järjestämässä TTIP-sopimus-kuulemistilaisuudessa. Etukäteen pyydettyjen puheenvuorojen lista oli yksipuolisuudessaan hämmentävä: ulkomaankauppaministeri Toivakka, Etlan tutkija ja kahden yrityksen edustajat. Oli pakko mennä paikalle esittämään kriittisiä kysymyksiä. Niitä tosin riitti minusta riippumatta: vain pari yleisön jäsentä esitti sopimusta kannattavia puheenvuoroja, kaikki loput nostivat kysymyksissään esiin erilaisia huolia.

Julkiset palvelut kiinnostivat useita kysyjiä. Toivakka vakuutteli moneen kertaan, että julkiset palvelut eivät kuulu sopimukseen, mutta useampikin yleisössä tiedusteli, miksi sitten palveluja ei suljeta neuvottelujen ulkopuolelle. Tämänkaltaisiin vaikeisiin kysymyksiin vastattiin lähinnä sivuuttamalla ne täysin tai puhumalla ympäripyöreitä.

Erikoinen oli myös omaan kysymykseeni saatu vastaus. Kysyin työntekijöiden oikeuksien heikkenemisestä, mikäli yhtenäistetään lainsäädäntöä USA:n kanssa, vaikka maa ei ole ratifioinut kaikkia ILO-sopimuksia. Ulkoministeriön virkamies tiesi kertoa, että USA tuskin ratifioi sopimuksia nytkään, mutta se aikoo antaa julistuksen, jossa lupaa noudattaa sopimusten ehtoja! Uskoo ken tahtoo.

Kaikista surkuhupaisin oli kuitenkin Toivakan reaktio kysymykseen sopimuksen uhkista. Sinänsä viaton yleisökysymys: mitä uhkia näette sopimuksessa, sai koko puhujarivistön vaikenemaan.

-Niin, Toivakka totesi pitkän hiljaisuuden jälkeen, – aika vaikea kysymys näin äkkiseltään… Ei ole tullut näitä uhkia juuri mietittyä, kun olen keskittynyt lähinnä sopimuksen etuihin.

(Kannattaa vilkaista myös Finland Inc:n mainio transkriptio Toivakan jäätymisestä)

Ihmettelenpä todella, kuinka vakaalla pohjalla kauppaneuvottelut oikein mahtavat olla, kun prosessista vastaava ministeri ei ole juuri uhkia pohtinut. Sitäkin voi tietysti miettiä, missä ministeri oikein on liikkunut ja mitä lehtiä lukenut, kun ainakin itse olen ottanut osaa kahteen laajaan mielenosoitukseen ja nähnyt ihan viime viikkoina ainakin puolen tusinaa artikkelia sopimuksen mahdollisista riskeistä ja prosessin läpinäkyvyyden puutteista.

Kuvakaappaus UM:n streamista
Kuvakaappaus UM:n streamista

Toivakan suhtautuminen kuvastaa sitä samaa erikoista asennetta, joka paistoi myös yritysten puheenvuoroista: ketään sopimuksen kannattajaa ei tunnu loppukädessä kiinnostavan muu kuin että yritysten kilpailukyky lisääntyy ja voitot kasvavat. Tämä kuvastaa ehkä kaikista selkeimmin, mistä tässä sopimuksessa on kyse ja ketkä siitä ennen kaikkea hyötyvät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *