Itsenäisyys kaventuu ja protestit kasvavat

Suomessa on yli 300 000 työtöntä. Kuluneen hallituskauden aikana luku on lisääntynyt lähes sadallatuhannella. Tilanne vaatisi nopeita toimia poliittiselta johdolta, mutta sen sijaan esimerkiksi EK:n Ilpo Kokkila ja Kokoomuksen Jan Vapaavuori arvioivat viikko takaperin, että Suomen suurin ongelma on ihmisten ”motivaation puute”.

Tämä on siis se tilanne, jossa eilen illalla Itäkeskuksesta lähdettiin Luokkaretkelle lähiöst linnaan. Mediaa kuitenkin tuntuivat taas kerran kiinnostavan lähinnä yksittäisten mielenosoittajien tekemät aineelliset tuhot. Eihän niitä tietysti voi juuri puolustella, enkä itse usko, että vaikkapa kadunvarren liikennemerkin kaataminen juuri kapitalismia horjuttaa, mutta olisin toivonut enemmän huomiota myös varsinaiselle asialle mielenosoituksen takana: meillä Suomessa eriarvoisuus kasvaa, eikä asia nouse poliittiseen keskusteluun riittävällä vakavuudella.

Tunteja motissa

Poliisi sai motitettua osan mielenosoittajista Unioninkadulle joskus kahdeksan aikoihin, ja minäkin olin samassa porukassa. Oliko siinä yhtään paikkoja rikkonutta – hankala sanoa. Ainakaan ei ollut kauaa, koska pian motituksen alkamisen jälkeen melko suuri osa joukosta pääsi karkuun murrettuaan johonkin porttikonkiin johtaneen oven.

Jäljelle jäimme me rauhallisimmat, jotka sitten odottelimme kolme tuntia ennenkuin meidät laskettiin ulos. Minutkin henkkareineni videoitiin päästä jalkoihin. Kuulemma tiedot ovat tarpeen kun selvitellään, ketkä ilkivaltaan osallistuivat. Saman kohtalon koki myös Ilta-Sanomien toimittaja – epäilty kai sitten hänkin.

Poliisit motittaa

Mitä jäi käteen?

Noin yleisellä tasolla ajatellen itsenäisyyspäivä tuntuu ainakin itsestäni vuosi vuodelta ontommalta. Päätösvaltaa maan asioihin siirretään talouskurin kautta EU:lle ja TTIP-sopimus uhkaa siirtää vallan ylikansallisille yrityksille. Myös Suomessa suuntana on demokratian kaventaminen: sote-uudistuksen kaltaiset pienessä piirissä tehdyt sopimukset ja virkamiesvallan kasvu.

Sitä taustaa vasten eilinen uutisointi tuntui ontolta: linnassa ihasteltiin pukuloistoa, ja ulkopuolella kauhisteltiin hajonneita ikkunoita. Aivan kuin koko itsenäisyyspäivästä ja sitä koskevasta uutisoinnista olisi sisältö hävinnyt kokonaan.

Mitä mielenosoituksesta sitten pitäisi ajatella? Minusta nämä ”luokkavierasjuhlat” osoittavat selkeästi, että Suomessa on tarvetta laajalle ja uskottavalle vasemmistolaiselle poliittiselle liikkeelle. Sellaiselle, joka kykenee esittämään järkevän ja realistisen vaihtoehdon linnassa juhlineen eliitin leikkauspolitiikalle ja kykenee myös kamppailemaan sen puolesta pitkäjänteisesti ja tuloksekkaasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *