Nallen musta putki

Pohjola-Nordenin juhlaseminaarin aiheena oli nuoret ja työllisyys, ja aiheesta puhumaan kutsuttu alan todellinen asiantuntija: Nalle Wahlroos.

Mitäpä siis oli Nallella ohjeena nuorille? No melko tutunoloinen litania: julkinen sektori on liian suuri, työttömyys ei ole ongelma, palkkoja pitäisi laskea ja sosiaaliturvan ehtoja kiristää. Tämä siitäkin huolimatta, että maassa on ennätyssuuri työttömyys, palkat ovat polkeneet paikallaan vuosia ja sosiaaliturva pompottelee luukulta toiselle.

Yksi kiinnostava pointtikin sekaan mahtui, nimittäin Nalle oli huolissaan myös pääomien investointihaluttomuudesta.

Nallen mielestä Suomesta ovat pääomat paenneet viimeisen 7 vuoden aikana, ja tähän pitäisi löytää ratkaisu. Sekavasta ja poukkoilevasta puheesta ei vastausta hahmottanut, joten päätin kysyä asiaa. Mitä pitäisi tehdä sille, että pääoma ei ole halukas investoimaan, vaan mieluummin pelaa finanssimarkkinoilla?

Nalle vastasi, että kuulepas nyt poika hyvä kun eihän ne pääomamarkkinat ole mikään musta aukko, vaan musta putki, joka kuljettaa pääoman sieltä missä sitä on liikaa sinne, missä sitä on liian vähän. Putken toinen pää siis on Suomessa, mutta missähän Nallen mielestä mahtaisi toinen pää sitten sijaita? Veroparatiisissako?

Wahlroos sekoittaa kuitenkin puheessaan asioita. Kapitalismissa pääomaa voidaan tuottaa kahdella tavalla: joko rahalla tehdään tavaroita, joka tuottaa lisää rahaa, tai sitten tehdään suoraan lisää rahaa rahalla. Finanssimarkkinoissa kysymys on jälkimmäisestä, eikä se tuota mitään muuta hyvää kuin lisää täytettä keinottelijan pankkitilille. Tämä yksityisen sektorin finanssikeinottelu on syössyt maailmantalouden ennennäkemättömän syvään kriisiin. Työttömyys kasvaa joka puolella, ja veronmaksajien rahoilla pelastetaan pankkeja.

Myös Suomessa yritysten liikevoitosta noin 80% maksetaan nykyään osinkoina omistajille, ja vain parikymmentä prosenttia käytetään investointeihin. Totta kai verojen maksamisen välttämiseksi homma kierrätetään veroparatiisien kautta. Tämä onkin yksi keskeinen syy pääomien vähyyteen.

Kokonaan mainitsematta jäi se toinen musta putki, johon nämä herrat ovat heittämässä kaikki työntekijät: loputtoman epävarmuuden, kehnojen työehtojen ja alhaisten palkkojen putki. Putki, jossa kulkeva ei rikastu, ja josta eläkkeellekään ei pääse näillä näkymin paljoa ennen seitsemääkymmentä.

Nallen taustalla oli myös viestiseinä, joka täyttyi kriittisistä kommenteista.
Nallen taustalla oli myös viestiseinä, joka täyttyi kriittisistä kommenteista.

Noh, Wahlroos tietysti trollaa minkä ennättää, mutta yllättäen jalat irti maasta pidetyn puheen lopussa tuli ehdottomasti paikkansapitävä toteamus:

– Viime kädessä todellisuus ratkaisee, kumpi meistä on oikeassa.

Niinpä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *