Ylen omituinen tentti

Tänään ovat Ylellä olleet käsittelyssä eduskunnan ulkopuoliset puolueet. Eduskuntapuolueille on näissä vaaleissa jokaiselle varattu yksi päivä, mutta loput puoluerekisteriin merkityt puolueet sekä valitsijayhdistykset käsitellään yhtenä könttänä. Ratkaisu on kummallinen, sillä kansanedustajapaikoilla ei ole mitään tekemistä näiden vaalien kanssa: ääniä saa jokainen puolue sen verran kuin saa, eivätkä kaikki eduskuntapuolueet tälläkään hetkellä ole EU-parlamentissa.

Väistämättä mieleen tulee, että eduskunnan ulkopuolisiin puolueisiin suhtaudutaan lähtökohtaisesti vähätellen, ja pyritään esittämään, että vaalimenestys heijastuisi myös poliittisten kantojen järkevyyteen. Mainio esimerkki tästä oli tämänpäiväinen puolueiden puheenjohtajatentti, jossa toimittaja Jari Niemelä esitti väheksyviä ja asiattomia välihuomioita, kun olisi pitänyt keskittyä puolueiden kantojen tenttaamiseen.

Etenkin tällä hetkellä Suomessa ihmisillä on kasvava epäluottamus poliittisia puolueita kohtaan, ja alle 30-vuotiaista merkittävä osa ei löytänyt Helsingin sanomien taannoisessa kyselyssä eduskuntapuolueiden joukosta ketään äänestämisen arvoista ehdokasta. Nuorisovaaleissa eduskunnan ulkopuoliset olivat huomattavan suosittuja. Tällaisessa tilanteessa ei ole mitään syytä kohdella poliittisia puolueita eriarvoisesti tai leimata niiden esittämiä poliittisia näkemyksiä äärimmäisiksi.

Onneksi myös puolueiden edustajat ovat saaneet päivän kuluessa suunvuoron, joten jokainen voi itse arvioida mielipiteiden järkevyyttä. Tässä alla pari poimintaa SKP:läisestä näkökulmasta:

Aamu-TV:ssä haastateltiin Tiina Sandbergia SKP:stä, Alexander Holthoeria Itsenäisyyspuolueesta ja Raoul Plommeria Piraattipuolueesta.

Puheenjohtajatentissä kaikkien vaaleihin osallistuvien puoluerekisteriin merkittyjen puolueiden puheenjohtajat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *