EU ei edistä demokratiaa eikä hyvinvointia

Kävin Eurooppa-päivänä nuorten ehdokkaiden vaalipaneelissa Lasipalatsilla. Eurooppa-tiedotukselle on syytä osoittaa kiitokset tasapuolisesta kohtelusta: paneeliin oli kutsuttu kaikkien vaaleissa ehdokkaita asettaneiden puolueiden edustaja – vaikka aivan kaikki eivät ehdokkaitaan paikalle lähettäneetkään.

Lasipalatsin edustalle oli levitetty oikein punainen matto ja EU-ilmapalloja leijui ympäriinsä suurina kimppuina. Palatsin sisäänkäynnin luona oli onneksi tutumpikin näky: joku oli bommannut seinään kirjaimet SKP. Kyllä kelpasi astella sisään!

Vaalipalloja ja SKP-tagi
Päivän trolli

Paneeli oli luonteeltaan keskusteleva, mutta tässä yhdistelmä siitä, mitä paneelissa suunnilleen puhuin:


Minä olen sitä ikäpolvea, joka on elänyt suuren osan elämästään EU-Suomessa. Se Suomi on koko ajan huonontanut peruspalveluitaan, romuttanut sosiaaliturvaa, kaventanut demokratiaa ja ylipäätään tuhonnut hyvinvointivaltiota.

Ala-asteen alkaessa kyläkoulussamme oli noin 20 oppilasta. Kun lähdin pois, siellä oli 48, koulujen yhdistämisten myötä. Yläasteella luokkakoko oli 17, lukiossa 30. Jossain vaiheessa Itä-Suomesta katosivat yöjunat kun VR karsi kannattamatonta liiketoimintaa.

Tämä kaikki kurjistuminen tapahtui samaan aikaan, kun Suomen talous nousi ennennäkemättömällä tavalla. Väistämättä joutuu kysymään, mihin kaikki raha on mennyt, kun vielä lapsuudessani Hyvinvointivaltiota kyettiin ylläpitämään aivan eri lailla kuin nyt – vaikka maa oli paljon köyhempi?

Iso tekijä on tietenkin verotuksen muutos. Pääomatulojen verotus on meillä alle EU:n keskitason, mistä aiheutuu noin neljän miljardin euron vuosittaiset menetykset. Kokonaisveroaste on laskenut kymmenessä vuodessa noin kolme prosenttiyksikköä. Meidän pitäisi verottaa pääomia nykyistä reilummin, ja käyttää saadut varat elvyttävään politiikkaan ja hyvinvointipalvelujen parantamiseen.


Nyt kun meitä nuoria vaaditaan äänestämään eurovaaleissa ja osallistumaan päätöksentekoon, toivoisin EU:lta yhtä asiaa: lisää demokratiaa. On tekopyhää syyttää nuoria alhaisesta äänestysinnosta, jos samaan aikaan poliittinen järjestelmä on erittäin epädemokraattinen. EU:ssa suuri osa vallasta on aivan muilla kuin vaaleilla valituilla elimillä.

Tällä hetkellä käynnissä ovat EU:n ja Yhdysvaltojen väliset vapaakauppasopimusneuvottelut, joiden tuloksena demokratia uhkaa kaventua entisestään, kun maiden lainsäädäntöä yhtenäistetään ja suuryritysten toimintavapauksia kasvatetaan.

Vapaakauppaa, talouskuria ja Euroopan liittovaltiokehitystä kannattavilta onkin syytä kysyä: kenen äänellä he oikein puhuvat? Tavallisen kansan, vai suuryritysten?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *