Kolme syytä, miksi Kivinokka pitää säästää

Kävin perjanaina Laiturilla Kivinokasta järjestetyssä keskusteluilaisuudessa SKP:n ja Helsinki-listojen valtuustoryhmän edustajana.

Kaupunkisuunnittelulautakuntaan on tulossa ensi viikolla kaavaesitys, jossa Kivinokkaan aiotaan rakentaa kerrostaloja 6000 asukkaalle. Kivinokka Kaikille -liike ja asukkaat taas ovat sitä mieltä, että Kivinokka tulisi säilyttää virkistyskäytössä.

Minä olen myös samaa mieltä asiasta: Kivinokkaan ei pidä rakentaa taloja, vaan alue pitää säästää virkistyskäytössä. Tässä kolme syytä, miksi näin.

Kivinokka on arvokas luontoalue

Kivinokka on Vanhakaupunginlahden Natura-alueen välittömässä läheisyydessä, eikä sen pohjoisosaan saa rakentaa. Muulle alueelle tehty raskas asuinrakentaminen haittaa luonnonsuojelualuetta. Vanhakaupunginlahden lintualue on kansainvälisestikin arvioiden merkittävä.

Puistot eivät korvaa Kivinokan kaltaista aluetta, jossa liikenteen melu vaimenee ja jossa on mahdollisuus pistäytyä myös luonnontilaisessa metsässä. Kivinokka tulisi liittää osaksi Helsinkiin perustettavaa kansallista kaupunkipuistoa.

Väestönkasvuennusteet ovat yliampuvia

Rakentamista perustellaan sillä, että kaupunkiin on kaavoitettava tilaa 5000 uudelle asunnolle vuosittain. Tämä tavoite pohjautuu ennusteeseen, että Helsingissä on vuonna 2050 asukkaita 300 000 enemmän kuin nyt. Väestönkasvuun vaikuttavat kuitenkin monet tekijät, eikä ole varmaa, jatkuuko nykyinen kasvutahti pitkälle tulevaisuuteen. Siksi kaavoituksessa ei kannata hätiköidä.

Nyt jo on kaavoitettu asuntoja 60 000 uudelle asukkaalle. Se vastaa nykyisellä väestönkasvulla kymmenen vuoden asuntotuotantoa.

Kehittäminen ei aina ole rakentamista

Vaikka Kivinokkaa ei rakennettaisikaan, ei se silti tarkoita, ettei alue kehittyisi. Kivinokka Kaikille -liikkeen laatimassa virkistysaluevaihtoehdossa esitetään, että Kivinokan liikenneyhteyksiä parannettaisiin ja harrastusmahdollisuuksia lisättäisiin.

Kaupungin kasvaessa tarvitaan paitsi lisää asuntoja, myös laadukkaita virkistysalueita. Kivinokkaa kannattaisikin kehittää palvelemaan yhä useampaa kaupunkilaista, sillä hyvä kaupunki on muutakin kuin kerrostaloja.

Kivinokka-liikkeen logo
Kivinokka-liikkeen logo

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *