Laitokseen vai kotihoitoon?

Hallitus löi viime perjantaina pöytään miljardin säästölistat. Suurin säästökohde oli vanhusten laitoshoitopaikkojen vähentäminen. Viikonloppuna Hakaniemen torilla lehtiä jaellessani huomasin kyllä hyvin selvästi, mitä mieltä kansa oli päätöksestä: käsittämätöntä touhua.

Eipä tietysti kansan mielipide ole aiemminkaan juuri menoa hidastanut, mutta silti tuntuu käsittämättömältä kuunnella hallituspuolueiden selittelyä: eihän tässä nyt ketään kotiin olla ajamassa, avohoito on inhimillisempää, Suomi Euroopan laitosvaltaisimpia maita…

Nyt on pakko kysyä arvon ministereiltä, että tiedättekö yhtään, mistä puhutte? Minusta nimittäin tuntuu, että teillä ei ole hajuakaan vanhustenhuollon todellisista ongelmista. Jo tällä hetkellä omaishoitajat nääntyvät työtaakan alle, kotihoidossa on vakavia resurssiongelmia ja laitokseen vaikea päästä.

Oululainen Juha Tapio osuvasti kommentoi, miten myös käsitys nykyaikaisesta laitoshoidosta on ministereillä omituinen. Kodinomainen hoitokoti on jotain ihan muuta kuin kalsa ja mammuttikokoinen hoitolaitos (jollaisiin muuten palveluja ollaan yhä enenevissä määrin keskittämässä, mutta se on taas toinen juttu).

Katainen eilen A-studiossa uhkaili, että keväällä tulee lisää leikkauksia. Muka hyvinvointivaltion pelastamiseksi. Minä sanon, että vielä muutama tällainen pelastusoperaatio, niin meillä ei ole enää hyvinvointivaltiota lainkaan.

Vanha vuode
Kuva: Flickr/mosilager

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *