Säästöt ja sananvapaus

Ylellä näyttää taas vaihteeksi olevan käynnissä näyttävä julkisen sektorin mollaus. Tänään julkaistu juttu on otsikoitu Kuntien säästöt: lyhennetäänkö peruskoulua vai lakkautetaanko kouluja? Jutussa julkaistu erittäin epäinformatiivinen infografiikka (Jossa mm. esitetään samanpaksuisilla palkeilla kustannuksiltaan aivan eri luokkaa olevia kulueriä) näyttää lähinnä yritykseltä perustella otsikon järjetöntä vastakkainasettelua. Todellisuus on jotain ihan muuta.

Jos kysytään opettajilta, vastaus kysymykseen olisi selvä: ei kumpaakaan. Näin myös jutussa haastateltu Tampereen Pyynikin koulun rehtori Tommi Savikko toteaa: hänelle ei tule enää yhtään kohtaa mieleen, mistä voisi säästää.

Turpa kiinni ja tehosta

Taannoisessa Opettaja-lehdessä oli aiheeseen liittyen mielenkiintoinen kirjoitus opettajan sananvapaudesta.

Opettaja-lehti. Kannessa Antti Korpi.
Opettaja-lehti. Kannessa Antti Korpi.

Riihimäellä opettaja Antti Korpi oli arvostellut kaupungin tapaa siirtää kuudesluokkalaiset yläkoululaisten tiloihin. Opettajan lehteen laittama mielipidekirjoitus oli poikinut kutsun tulla kuultavaksi: opetustoimenjohtaja antoi opettajalle kirjallisen varoituksen työnantajaa vahingoittavasta kirjoittelusta.

Jutusta tuli iso uutinen paikalliseen lehteen ja oikeusasiamieskin kiinnostui. Loppujen lopuksi opetustoimenjohtaja sai huomautuksen sananvapauden rajoittamisesta.

Jutussa haastateltu OAJ:n lakimies Kristiina Tuhkiainen kommentoi, että tällaiset vaiennusyritykset helposti yleistyvät nyt kun koulutukseen tehdään isoja leikkauksia. Kritiikki halutaan hiljentää.

Tämä onkin säästövaatimusten kääntöpuoli. Asian parhaiten tietävät ruohonjuuritason toimijat kritisoivat pähkähulluja uudistuksia, ja virkamiesten vastaus tuntuu liian usein olevan jokin aivan muu kuin keskustelu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *