Tubettajat: sympaattisia syrjäytyneitä

Yle esitti 21.10. dokumentin Tubettajat osana Nuorille nyt -kampanjakokonaisuutta. Dokkarin aihe kiinnostaa ainakin itseäni hyvin paljon, koska tubettajien puuhia tulee satunnaisesti vilkuiltua, ja toisaalta videoissa esiintyvä elämäntyyli on itsellekin melko tuttua.

Halvat vuokrakämpät, dyykattua ruokaa, joka paikka täynnä elektroniikkaromua. Jotain näistä ja joskus kaikkia on tullut kavereiden luona nähtyä. Se on itselleni keskeinen syy kiinnostua tubettajien puuhista.

Dokumentin aihe oli mielestäni mainio, mutta paremmankin rainan siitä olisi aikaiseksi saanut. Kerronta oli aika ajoin poukkoilevaa, eikä kaikkia kuvia uskallettu jättää ihan niin pitkiksi kuin olisi toivonut. Dokumentti olisi toiminut paremmin, jos sitä olisi jaksotettu rohkeammin eri osiin ja tehty muutamia selkeitä tunnelmanvaihdoksia. Tarinan kaari oli lopulta aika hajanainen. Toisaalta, niinhän on tubettajien videoissakin: ne loppuvat kun loppuvat, välillä skarpisti, välillä vasta tyhjäkäynnin jälkeen.

tubettaja
Kuva: Yle

 

Ennen ohjelmaa juontaja esitteli dokkarin nimenomaan kuvana työttömyydestä ja syrjäytymisestä. Ei arvio toki täysin metsässä ollut: elokuvan päähenkilöt todellakin kitkuttelivat työttöminä ja toimettomina, huonolla toimeentulolla.

Jäin kuitenkin miettimään, miksi tällaiset mukavan oloiset luovat ihmiset jäävät niin yksin nykyaikana. Millainen on se yhteiskunta, jonka laitamilla nämä tubettajat touhuavat? Dokumentin hienoimpia hetkiä olivat ne hitaat tuokiot, joilloin pysähdyttiin ihailemaan taivaalla möllöttävää kuuta tai herkistelemään tyynen järven pinnan halkaisevaa venettä.

Tubettajia voi katsoa myös tästä näkökulmasta. Filmissä näkyy välähdyksiä maailmasta, jossa ihmisen arvoa ei mittaa raha, vaan jokaisella on aikaa ihmetellä ympäröivää kauneutta ja puuhailla mitä huvittaa. Minusta tubettajat vaikuttivat hienoilta ja sympaattisilta tyypeiltä, ja jos tuollaiset kaverit syrjäytyvät yhteiskunnasta, vika on jossain ihan muualla kuin ihmisissä itsessään.

Tubettajat
Ohjaus: Sanna-Sisko Tohka.
Dokumentti nähtävillä Areenassa Marraskuun puoliväliin saakka. Lisätietoa pätkästä Ylen sivuilla.

Nykyään filmin voi katsoa Youtubesta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *