Leikkaaminen ei kasvata tuottavuutta

Viikolla pidimme Helsinki-listojen kanssa avoimen budjettikokouksen kaupungin ensi vuoden budjetista. Itse olen budjettikirjaa lukiessa pannut merkille, miten selkeästi siinä näkyvät keväällä hyväksytyn strategiaohjelman käytännön vaikutukset.

Kun kaupunki vaikka rakentaa uusia nuorisotaloja, vanhoista pitää karsia, ettei nuorisotilojen kokonaispinta-ala lisääntyisi. Strategiapaperissa hyväksytty yhden prosentin tuottavuustavoite nostetaan esiin, kun perustellaan, miksi palveluista säästetään.

Pakostakin tulee mieleen, että tuollainen yhden prosentin tuottavuustavoite näyttää varmaan todella hyvältä virkamiehen työpöydällä. Mukava pieni vuosittainen tehostus, joka karsii turhaa byrokratiaa ja tekee kaikesta vähän sujuvampaa.

Prosentit vaan ovat siitä ikäviä, että pienetkin luvut muuttuvat äkkiä suuriksi kaupungin 4,7 miljardin budjetissa. Yksi prosentti on hallinnonalasta riippuen useita miljoonia. Kun samainen säästötavoite toistuu vuodesta toiseen, jälki on karmeaa.

Yhden prosentin tuottavuustavoite tarkoittaa surkastuvia palveluja ja ohjelmiin kirjattujen hyvien tavoitteiden jäämistä paperille. Se tarkoittaa vanhuksia ilman hoitajia ja liian suuria koululuokkia. Se tarkoittaa lakkautettavia nuorisotaloja ja kirjastojen aukioloaikojen kaventamista.

Tällaiset säästöt käyvät pitkän päälle hyvin kalliiksi. Erityisen kalliiksi ne käyvät Helsingissä, joka on varakas kaupunki. Meillä ei oikeasti ole mitään järkevää syytä tehdä näin älyttömiä säästöjä, kun talous on ollut plussalla koko 2000-luvun – ja on edelleen.

Kuka tietää, mitä virkamiehen paperiinsa kirjaama pieni tuottavuustavoite on kahdenkymmenen vuoden päästä? Ehkä se on kasvanut joukoksi päihdeongelmaisia nuoria, syrjäytyneitä työikäisiä ja koteihinsa hautautuneita vanhuksia. Tai ehkä se on muuttunut homeiseksi koulu- tai kirjastorakennukseksi jossain päin kaupunkia.

Yhden asian uskallan kuitenkin ennustaa varmaksi: parinkymmenen vuoden päästä moni kysyy, miten ikinä kukaan poliittinen päättäjä saattoi kutsua vanhusten hoivapalvelujen karsimista tuottavuuden kasvattamiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *