Köyhyys ei kieltämällä katoa

Eilen uutisissa kerrottiin, että poliisin selvityksen mukaan ulkomaalaisten kerjäläisten toimintaan ei liity järjestäytynyttä rikollisuutta. Tämä nyt ei ollut varsinainen yllätys, sillä tässä maailmassa on tarjolla huomattavasti parempiakin keinoja rikastua epärehellisesti kuin kerjääminen.

Ajattelin, että nyt varmaan saadaan olla hetki rauhassa näiltä järjestäytynyt rikollisuus -horinoilta, mutta kukapa muukaan kuin Päivi Räsänen ennätti tänään kertomaan, että sanovatpa selvitykset mitä hyvänsä, niin hänen mielestään kyllä ulkomaalaisilla kerjäläisillä on kytköksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Ja heti perään kaupunginjohtaja Jussi Pajunen totesi, että ehkä ei kerjäämistä lailla kielletä, mutta järjestyssäännön kautta ainakin voitaisiin rajoittaa.

Pajunen itsekin toteaa, että kiellolla ei varsinaisesti ratkaista itse ongelmaa. (Hän varmaan pitää ongelmana lähinnä sitä, että köyhät pyörivät jaloissa, minä puolestani sitä, että ylipäätään on köyhiä.) Kuulisin mieluusti tarkemmin, mitä ovat ”ne keinot, jotka todella auttaisivat [kerjäläisten] tilannetta Romaniassa ja Bulgariassa”.

Kerjäämiskysymystä käsiteltäessä harvoin muistetaan, että köyhyys ja epävarmuus on lisääntynyt ympäri Eurooppaa. Järkevintä olisikin nyt miettiä, miten elintasoa voidaan kohottaa kaikkialla niin, ettei kenenkään tarvitsisi kerjätä tai tehdä pienipalkkaisia töitä elääkseen. Köyhyys ei kieltämällä poistu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *