Byrokratia on demokratian puutetta

Usein väitetään, että julkisen sektorin palvelut, siis verovaroin tuotetut palvelut, ovat jähmeitä. Jokainen voi tietysti kokemusperäisesti todeta, että Kelan, työkkärin ja etenkin sossun kanssa asioiminen on melkoista byrokraattista helvettiä. Onko todellakin niin, että julkinen sektori ei vaan pysty parempaan? Minun on hankala uskoa tätä, sillä melkoisiin byrokratisiin helvetteihin olen joutunut yksityistenkin palvelujen kanssa.

Entäpä jos tämä onkin demokratiakysymys? Jos halutaan dynaamisia ja joustavia julkisia palveluja, meidän on muutettava byrokraattista ja jähmeää yhteiskuntakoneistoamme, jossa suorin ja spontaanein vaikuttamisen tapa on 50000 nimen adressi.

Minä en puhu mistään Sitran somedemokratiasta, jossa kansalaiset pääsevät kertomaan mielipiteitään netissä kerättävän kyselyn kautta tai juomaan kahvia poliitikkojen kanssa, mutta viime kädessä virkamiehet päättävät. Jos halutaan joustavampia ja paremmin ajassa eläviä julkisia palveluita, silloin on muutettava radikaalisti päätöksentekojärjestelmää. Jos halutaan, että ihmisten ideoat pääsevät kokeilujen ja palautekierrosten kautta rivakasti käyttöön, on annettava oikeaa aloite- ja päätösvaltaa juuri niille ihmisille, joilla ideoita on.

Nyt Helsingissä käynnissä olevat lähidemokratiapilotit voisivat laajentua alhaalta ylöspäin rakentuvan uuden vallan iduiksi. Niissä voitaisiin muotoilla uudenaikaisia julkisia palveluja ja tehdä aloitteita valtakunnantasolle saakka. Jo tällä hetkellä siellä on käynnissä myös uusien demokratian muotojen testaaminen: Arabianrannassa kokeillaan kansalaisraatia, Helsingin pyöräilijät taas rakentelee omaa web-sovellusta päätöksenteon tueksi.

Uuden demokratian tärkein rakennuspalikka on ihmisyksilö, joka on kytköksissä toisiin ihmisiin. Jos paikallistasolla ihmiset kokoontuvat päättämään budjetista, on suurin kynnys tavallaan jo ylitetty: on luotu demokratian perusyksikkö, joka voi päättää periaatteessa mitä tahansa. Sellainen yksikkö voi myös tehdä saman tempun, jonka virkamiehet nyt tekevät kansalaisille. Päättää, ettei millekään kaupunginjohtajille tai isoille virkamiehille ole jatkossa tarvetta lainkaan: turhaan vain hidastavat demokraattista prosessia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *