Sodankylän kaunein suudelma

Nobel-palkittu Knut Hamsun oli toisen maailmansodan aikaan tärkeä natsien tukija Norjassa, ja Jan Troellin Hamsun on hieno elokuva aiheesta.

Troellin tulkinnassa avioliiton ongelmat paisuvat poliittiseksi toiminnaksi fasistien puolesta, ja avioparin keskinäistä välienselvittelyä käydään raastuvassa sekä psykiatrisen sairaalan mielentilatutkimuksessa. Hamsun näyttäytyy ulkomaailmaa huonosti seuraavana vanhana puolikuurona miehenä, joka ei tarkkaan tiedä natsien todellisia toimia keskitysleireineen.

Sodanjälkeisissä oikeudenkäynneissä Knut Hamsun tuomitaan sakkoihin, ja vaimo kärsii muutaman vuoden tuomion. Lopuksi päättyy myös vuosikausien mittainen ero – ja samalla koetaan ehdottomasti elokuvan upeimmat hetket.

Hamsunit istuvat penkillä puutarhassa, joka pursuaa elämää. Heidän yläpuolelleen kurottuvat rehevät kukinnot kuin eletyt vuodet – taustalla soi Arvo Pärtin Fratres. Marie, Knut pyytää, etkö suutelisi minua?

Rehevä, elävä  puutarha kuolevan miehen ympärillä, ja se on taatusti koko festivaalien kaunein suudelma.

Muitakin kirjoituksia Sodankylän elokuvafestivaaleilta 2013 on lupa odottaa. Osa täällä blogissani, osa jossain muualla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *