Opintotukea pitää korottaa

Kävin eilen opintotuen indeksiin sitomista vaativassa suurmielenosoituksessa. En ole tällä hetkellä opiskelija, mutta monta vuotta opintotukea nostaneena tiedän kyllä miten surkeasta sosiaalietuudesta on kyse. Siksi olikin mahtavaa nähdä, miten paikalle oli saapunut tuhansia mielenosoittajia.

Senaatintori oli täynnä porukkaa, joka vaati hallitusta pitämään lupauksensa ja vastusti tarmokkaasti opintotukeen suunniteltuja leikkauksia! Pakostakin kävi mielessä, että tässähän alkaa olla jo vähän samaa meininkiä kuin muualla Euroopassa. Siellä valtavat massamielenosoitukset hallituksen leikkauksia vastaan ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus.

Puheenvuorot vaisua lätinää

Siksi vähän kummastuttikin, miten vaisuja puheenvuoroja mielenosoituksessa kuultiin. Kukaan ei vaatinut painokkaasti tuntuvia korotuksia opintotukeen. Eduskuntatalolla yhdenkään puolueen edustaja ei muistanut, että opintotuen suurin ongelma on se, että sen taso on surkea, eikä riitä pääkaupunkiseudulla edes vuokraan. Paavo Arhinmäkikin tyytyi vain toteamaan, että vastustaa opintotuen muuttamista lainapainotteiseen suuntaan. (Ja haaveilemaan perustulosta, mutta senkään osalta ei selkeitä summia kuultu).

Poliittisilta päättäjiltä vaisut kannanotot eivät tulleet yllätyksenä – onhan hallitus sitoutunut jo pari vuotta sitten budjettiriihessä tuntuviin julkisen sektorin leikkauksiin, Perussuomalaisten linja Sampo Terhon selväksi tekemä, ja Kepu – noh, Kepu nyt on Kepu.

Mutta opiskelijajärjestöjen puheenjohtajien vaisut kannanotot ihmetyttävät. Kuka tahansa riviopiskelija, joka saa mikrofonin käteensä viidentuhannen mielenosoittajan ja maamme keskeisten poliittisten päättäjien edessä, tietää kyllä, mitä siinä tilanteessa sanotaan: nostakaa nyt helvetti sitä opintotukea!

Sen sijaan SYL:lin, SAMOKin, Sakki:n ja Suomen lukiolaisten liiton edustajat tyytyivät vain toistelemaan, miten nykymuotoinen opintotuki pitää säilyttää ja sitoa indeksiin. Miksei korottaa kunnolla, ja sitten sitoa indeksiin? Lyhyt vierailu vaikkapa Tilastokeskuksen sivuilla kertoo kyllä selvästi, että rahaa Suomella on. Ja jos halutaan valtion kassaan lisää tuloja, rikkaiden verotus olisi mainio vaihtoehto.

Siksi minun mielestäni ainoa järkevä vaatimus nykyisellään on tonnin opintotuki kaikille omillaan asuville opiskelijoille, vanhempien tuloista riippumatta. Lisäksi täytyy hoitaa riittävästi edullisia vuokrakämppiä, ettei yksityiset vuokranantajat ime heti koko tukisummaa vuokrankorotuksiin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *