Kunnalliset terveyspalvelut ovat perusoikeus

Muutama päivä sitten saimme lehdestä lukea, miten Kokoomuslainen apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty ehdotti, että Helsingistä lakkautettaisiin 20 terveysasemaa. Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja Männistö kaavaili, että palvelut keskitettäisiin neljään suureen yksikköön. Perusteluissa Räty puhui hoidon laadun turvaamisesta ja kustannusten karsimisesta:

”Jos meillä olisi määrättömästi rahaa, totta kai haluaisimme tarjota kaikki mahdolliset palvelut 26 paikassa, mutta se ei ole taloudellisesti mahdollista. Käytämme veronmaksajien rahoja, ja tehtävämme on katsoa, että ne käytetään viisaasti.”

Tämähän on täyttä roskaa. Helsinki on rikas kaupunki, jonka tulos on viimeiset kymmenen vuotta ollut ylijäämäinen ja jolla on pankkitileillä riihikuivaa rahaa 800 miljoonaa. Kaupungin liikelaitokset, ennenkaikkea Helsingin energia, ovat tuottaneet vuodesta toiseen satojen miljoonien ylijäämiä. Kaupungilla ei ole mitään taloudellista pakkoa vähentää terveysasemia.

Sitä paitsi terveysasemien karsiminen ei edes tuo mitään säästöjä.

Eilen olin Malmi-talolla SKP:n ja Helsinki-listojen sekä SKP:n Pohjois-Helsingin osaston järjestämässä keskustelussa terveysasemien lakkauttamisesta. Paikalla oli kolme panelistia: kaupunginhallituksen jäsen Tarja Tenkula SDP:stä, terveyslautakunnan jäsen Anna Vuorjoki Vasemmistoliitosta ja meiltä kaupunginvaltuutettu Yrjö Hakanen. Kukaan ei tuntunut nielevän Kokoomuksen mallia sellaisenaan.

Hakasella oli aiheesta kaupungin itsensä tuottamaa tilastotietoakin, jonka pohjalta hän oli kirjoittanut pari päivää takaperin Hesarin mielipidepalstalle mainion kirjoituksen, josta faktat käyvät ilmi. Lyhyesti: Sekä potilaiden että työntekijöiden mielestä nimenomaan pienet terveysasemat Helsingissä ovat kaikista parhaita. Ne ovat myös täsmälleen yhtä kustannustehokkaita kuin suuret terveysasemat.

Helsingissä pieniksi terveysasemiksi muuten luokitellaan sellaiset, joilla on alle 9 hoitaja-lääkäri -työparia. Koko maan mittakaavassa nämäkin ovat melko suuria.

Malmin keskustelutilaisuudessa kukaan paikallaolija ei kannattanut terveyskeskusverkon karsimista. Näyttää kuitenkin siltä, että Kokoomus kumppaneineen on taas kerran valmis leikkaamaan ihmisten lähipalveluja. Harmi vain, että tässä ehdotuksessa ei ole mitään järkeä: säästöjä ei tule, eikä palvelun laatu parane suuriin yksiköihin siirtymällä. Ainoa, mikä tässä voidaan saada kasvamaan on byrokratian määrä, kun hallintoa pitää suuren yksikön pyörittämiseksi lisätä. Taustalla onkin puhtaasti ideologinen näkemys siitä, että kunnallisen terveydenhuollon ei pitäisi olla hyvälaatuista, koska se on kunnallista terveydenhuoltoa.

Terveysasemakeskustelu Malmilla 7.2
Terveyspalvelut kiinnostivat monia.

Minulla on vastaehdotus: pistetään täysi rähinä päälle sen puolesta, että yhtään terveysasemaa ei lakkauteta. Lähiterveysasemat ovat kustannustehokkaita ja mutkattomia käyttäjälle. Siksi niitä pitäisi päin vastoin perustaa lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *