Horisontissa siintää kaaos

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti 12.12. hyväksyä Apotti-hankkeesta tehtävän hankintailmoituksen. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Helsinki näyttää hankkeelle vihreää valoa, ja seuraava vaihe on se, että hanketoimisto pyytää ilmoitukseen vastauksia eri firmoilta. Ainakaan itse en pidättele henkeäni sen suhteen, ketkä tarjoutuvat järjestelmän toteuttamaan. Eivätköhän ne ole ne samat firmat, jotka ovat monesti aikaisemminkin tuottaneet kehnosti toimivia ohjelmia ylihintaan.

Olen suoraan sanoen aika kummastunut tästä tilanteesta. Syksyn mittaan Apotista käytiin reipasta keskustelua julkisuudessa, ja järjestettiin mielenosoituskin. Kaikki tuntuivat hanketta vastustavan, Vihreitä ja Kokoomuslaisia myöten. Blogit täyttyivät Apotin arvostelusta, ja kaikki olivat yhtä mieltä, että yhdeltä toimittajalta tilattava monoliittinen järjestelmä on selkeä riski.

Nyt kun valtuustossa asiaa käsiteltiin, ainoa, joka esitti tarjouspyynnön valmistelemista uudelleen, oli kommunisti. SKP:n ja Helsinki-listojen Yrjö Hakanenhan se siellä jälleen kerran teki vastaesityksen, jota kannatti yksi sosiaalidemokraatti. Kaikki muut valtuustossa hyväksyivät nykyisen hankintailmoituksen. Äänestystulos tässä. Mikäli valtuuston asiasta käymä keskustelu kiinnostaa, niin sen voi katsoa Helsinki-kanavalta.

Miten on mahdollista, että hanke, joka kohtaa näin paljon kritiikkiä, menee läpi näin yksimielisesti? Vaikuttaa hyvin todennäköiseltä, että HUS on tilaamassa huonosti toimivan järjestelmän ennennäkemättömän kalliilla.

Nyt tietysti joku sanoo, että tämä oli vasta hankintailmoituksen hyväksyntä. Se on ihan totta. Seuraavaksi firmat tekevät tarjouksia, ja niistä valitaan yksi (vältän tässä yhteydessä sanaa paras, koska se tuntuu jotenkin irvokkaalta), ja tämä vaihtoehto tuodaan sitten valtuuston käsittelyyn. Siinä vaiheessa valtuustolla on vielä mahdollisuus hylätä tarjottu vaihtoehto.

Minä kuitenkin kysyn: miksi Apottia ei palautettu valmisteluun jo nyt? Hankintailmoituksessa lähtökohtana on, että koko systeemi hankitaan isona klönttinä yhdeltä toimittajalta. Toki sieltä löytyy kauniita sanoja avoimista rajapinnoista ja modulaarisesti lisättävistä ominaisuuksista, mutta käytännössä tilanne on sama kuin aluksi: järjestelmä tilataan yhtenä kokonaisuutena. Tähän liittyviä riskejä ei ole selvitetty kunnolla, kiireeseen vedoten.

Valtavan köntin tilaaminen ja käyttöönotto kerralla ei ole lainkaan järkevä ajatus. Siitä seuraa jotain VR:n lipunmyyntijärjestelmän uusimiskaaoksen veroista, paitsi että tällä kertaa kyseessä ei olekaan vain matkustamiseen oikeuttavien paperinpalojen tulostaminen, vaan ihmisten terveys.

Vielä ei ole myöhäistä. Apotti voidaan muuttaa ensi vuoden puolella. Silloin on remmissä uusi valtuusto, ja toivon totisesti, että uudet valtuutetut tekevät fiksumpia päätöksiä kuin nykyiset. Nyt on myös oikea aika tehdä itse jotain. Nyt kannattaa laittaa postia omalle valtuutetulle tai omalle puolueelle, ja nyt kannattaa korottaa ääni nykymuotoisen Apotti-hankkeen palauttamiseksi uudelleen valmisteluun.

Meillä on oikeus parempaan tietotekniikkaan. Me tarvitsemme järjestelmän, joka koostuu itsenäisistä osista, jotka juttelevat keskenään avoimien rajapintojen kautta. Sellaisessa järjestelmässä on mahdollista vaihtaa yksi komponentti ajantasaisempaan ilman että koko järjestelmää joutuu uusimaan.

Ensimmäisestä miehitetystä avaruuslennosta on nyt jo yli 50 vuotta, joten toimivan potilastietojärjestelmän hankkimisen ei luulisi olevan täysi mahdottomuus. Vaikeaa se kylläkin tuntuu olevan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *