Eniten vituttaa kaikki

Istuin Rautatieasemalla junaa odottelemassa, ja kuuntelin viereisten nuortenmiesten keskustelua.

— Mitä oon Itä-Suomessa käyny ja savolaisia tavannu, niin siellä on mahottoman ryssäläinen meininki. Mitä vaan sovitaan, niin se tehään huonosti eikä sopimuksista pidetä kiinni. Omaa etua ajetaan minkä ehditään.
— Joo, just semmosta se siellä on, ryssäläinen meininki.
— Toriparkistakin vehtasivat vuosia, eikä mittään saatu aikaseksi.
— Joo, mutta Turussahan ne on nyt repineet sen torin ihan auki
— Onkohan ollu savolaisia sielläkin päättämässä?

Keskustelu kävi seuraavaksi läpi konduktöörit jotka laskuttaa junalipuista valtavasti, apteekkipomot jotka palkkaavat harjoittelijoita eivätkä kunnon työvoimaa, pikaruokaloiden omistajat jotka suhmuroivat kunnallispolitiikassa minkä ehtivät ja lääkärit, jotka kirjoittaa reseptejä huonolla käsialalla. Aina välillä muistettiin valittaa ”savolaisuutta”.

Muutama viikko sitten katsoin A-Stream -keskusteluohjelmaa, jossa puhuttiin vitutuksesta. Mukana olivat Eniten vituttaa kaikki -kirjan tekijät, jotka ilman sen kummempaa tieteellistä taustaa arvelivat, että vitutuksen määrä varmasti on vakio, ja että ihmisiä vituttavat turhanpäiväiset asiat siksi, koska meillä on muuten asiat niin hyvin.

Minä olen eri mieltä. Ei minullakaan toki akateemista tutkintoa taustallani ole, mutta sen kyllä varmaksi tiedän, että meillä Suomessa ei asiat mitenkään erityisen hyvin ole.

Rautatieasemalla vieressäni istuneet nuoret miehet eivät valittaneet siksi, että heillä olisi ollut asiat erityisen hyvin. Heitä vitutti, että joutuvat ravaamaan jatkuvasti lääkärillä lääkkeitä saamassa, ja että koulutuksestaan huolimatta eivät ole saaneet kunnon työtä vaan pelkkiä harjoittelupaikkoja. Heitä vitutti junalippujen kalleus ja kunnallispolitiikan korruptio.

Kaikki asioita, joissa eittämättä on meillä Suomessa ongelmia. Mutta miksi he syyttivät kaikesta ”savolaisuutta”? Ehkä siksi, että eivät mitään parempaakaan syytä keksineet. Meillä Suomessa puhutaan nykyään todella vähän ongelmiemme syistä. Kyllähän moni sanoo, ettei työttömyys ja sosiaalietuuksien pienuus maahanmuuttajien vika ole, mutta kukaan ei kerro mistä nuo ongelmat sitten oikein johtuvat. Tai miksi VR:n liput on niin kalliita?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *