Ainoa vallankumous

Tämä on pääkirjoitus Kommunistisen nuorisoliiton omaan lehteen, Pistekomiin 3/2012. Tulevaisuudessa meillä on tarkoituksena julkaista lehti verkossa julkaisujärjestelmän päällä, mutta sivu-uudistusta odotellessa julkaisen pääkirjoituksen tässä.

Ainoa vallankumous

Aina välillä minulta kysytään, että uskonko vallankumoukseen. En usko. Tässä syy, miksi näin on:

Äskettäin Facebook-statuksessani käytiin kovaa vääntöä siitä, onko maailmalla viimeisen puolentoista vuoden aikana noussut Occupy-liike oikeaoppinen, vallankumouksellinen, tarpeellinen tai ylipäätään järkevä hanke.

Kritisoija oli sitä mieltä, että Occupy-liike on kerännyt vain keskiluokkaa ja marginaalisia hippejä ja anarkisteja, ja sen takia koko liikkeellä ei ole toivoa, eikä siihen kannata panostaa. Monet muutkin ovat valittaneet, miten Occupyllä ei ole selkeitä päämääriä, ja se vain valittaa olemassaolevista epäkohdista.

On tietysti totta, että Occupy-liike ei ehkä ole täydellinen. Sillä on kuitenkin yksi etu verrattuna Facebookissa esitettyihin vaihtoehtoihin: se on todellinen. Occupy-liike ei ole mikään Facebook-sivu eikä nojatuolisosialistin huuruinen visio siitä, mitä voisi olla olemassa. Occupy-liike on joukko todellisia ihmisiä, jotka järjestävät oikeita fyysisiä tapahtumia. Ne onnistuvat siten kuin onnistuvat, ja toiminnassa mukana olevat ihmiset oppivat onnistumisistaan ja virheistään.

Jokaisen, joka haluaa muuttaa maailmaa, on syytä muistaa, että mitään ihmelääkkeitä parempiin lopputuloksiin pääsemiseksi ole olemassa. Mistään ei yhtäkkiä ilmesty vallankumousliikettä, johon voi liittyä mukaan. Sellainen on itse tehtävä, ja siinä menee aikaa. Samoin on myös hyväksyttävä, että oma näkemys ei varmastikaan toteudu sellaisenaan. Maailman muuttaminen on joukkotoimintaa, ja siinä jokainen joutuu tarkistamaan mielipiteitään ja tekemään kompromisseja.

Siksi jokaisen, jonka mielestä Occupy-liike ei ole onnistunut missään ja on täysin turha, kannattaisi miettiä vaihtoehtoja: mikä on sellainen liike, joka on onnistunut kaikessa (tai edes jossain) ja on todella tarpeellinen? On nimittäin paljon helpompi rakentaa vallankumousta jonkin sellaisen päälle, joka on olemassa, kuin jonkin sellaisen päälle, joka on pelkkää kuvitelmaa.

Minä en ole toistaiseksi löytänyt Suomessa tällä hetkellä toimivista liikkeistä mitään parempaa kuin Torikokous/Occupy. Occupy ei ehkä ole paras mahdollinen vallankumous, mutta se on ainoa, mitä meillä on. Ja siksi minä en usko vallankumoukseen. Minä teen sitä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *