Livid Block ja Linux

Searching something to use with Livid Block on Linux? This post is in Finnish, but you can always check out Axiome!

Laitehankintojen sarja jatkuu. Viimeisin ostokseni on Livid Block. Kyseessä on matriisikontrolleri, samantyylinen kuin Launchpad tai Monome. Monomekin on Linux-yhteensopiva, mutta sen ja Blockin ero on yhteystavassa. Monome nimittäin käyttää omaa erikoista yhteystekniikkaansa, joka vaatii softalta erillisen tuen, mutta Block on standardi midi-laite. Mikäpä sopisikaan minulle paremmin, sillä olenhan sentään suuri Midin ystävä!

64 ledin ruudukko, 8 potikkaa, 2 liukua ja lisäksi 7 nappia
Liitännät ovat minimalistiset: USB:n kautta kulkee niin data kuin virtakin.

Varoitus: seuraava blogiteksti sisältää komentorivin kautta laitteelle lähetettyä raakadataa, joten jos nörtti-scoresi ei riitä tämän lukemiseen, kannattaa suosiolla odottaa, että saan valmiiksi käyttäjäystävällisempiä työkaluja Blockin kanssa jutteluun. (Toisaalta, kuka muu kuin nörtti ostaisi matriisikontrollerin tehdäkseen musiikkia?)

Viestejä Blockille

Ensimmäiset testini blockin kanssa tein amidi-komennolla. Jos joku ei vielä komentoa tunne, niin kerrottakoon, että se on mainio työkalu Linuxin kanssa työskentelevälle. Amidillä voi tutkia tunnistaako kone siihen liitetyt midilaitteet, sillä voi ottaa vastaan ja lähettää sysdumppeja syntetisaattoreihin, ja sillä voi myös debugata ja testailla jänniä härveleitä, kuten nyt vaikka Blockia. Amidi löytyy alsa-utils -paketista, joka ehdottomasti kannattaa asentaa, ellei ole jo asennettuna. Kirjoitin amidista myös lyhyen käyttöohjeen Linux.fi-wikiin.

Kun Livid Block on kytketty koneeseen, ensimmäisenä kannattaa antaa komentoriviltä komento

amidi -l

Se listaa alsan löytämät midilaitteet. Minulla Blockin lisäksi koneeseen on kytketty äänikortti, jossa on Midi-liitäntä, joten Block näkyy nimellä hw:2,0,0:

Dir Device    Name
IO  hw:1,0,0  Fast Track Ultra MIDI 1
IO  hw:2,0,0  block MIDI 1

Tämän jälkeen blockille voi lähettää komentoja näin:

amidi -p hw:2,0,0 -S F0 00 01 61 03 04 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00 F7

-p -parametri kertoo siis, että mitä laitetta käytetään. Tässä tapauksessa laitetta hw:2,0,0.

-S -parametri taas lähettää edellämainitulle laitteelle jonon heksadesimaalidataa. Se on tuo rivin loppuosa, joka alkaa merkeillä F0. Livid Blockin manuaalissa on tarkemmat kuvaukset noista eri komennoista, enkä ala niitä tähän kopioimaan. Kaikki Blockille menevät komennot alkavat rimpsulla F0 00 01 61 03, joka tarkoittaa suomeksi osapuilleen: tämä komento koskee Livid Instrumentsin valmistamaa Block-laitetta. Sitten tulee itse komennon numero, joka tässä tapauksessa on 04, eli ”sytytä ja sammuta ledejä seuraavan bittijonon mukaisesti”, ja lopuksi ledien tilan asettava jono: 00 00 00 00 00 00 00 00 00 00. Komento päättyy F7-merkkiin, joka kertoo, että enempää dataa ei ole tulossa. Tämä kyseinen komento siis lähettää Blockille käskyn sammuttaa kaikki ledit.

Samanlaisten komentojen avulla voi myös muuttaa laitteen midimappauksia ja tehdä muuta kivaa. Minä en ole siihen ruvennut, koska oletusmappaukset kelpaa ihan hyvin. Mappausten vaihtamiseen tehdyn Block Editorin saa myös käyntiin Linuxin päällä, mutta minun AV Linuxissani se ei jostain syystä tunnista Blockia. Olen harkinnut tekeväni oman mappaussoftan, mutta vielä en ole ehtinyt. Vinkkejä softan toimimaan saamiseksi otetaan vastaan!

Lataa skriptit itsellesi

Komentorivillä kikkaileminen oli yllättävän hauskaa, ja teinkin sarjan pikku skriptejä, joilla Blockin toiminnan voi näppärästi testata. Tässä kiinnostuneille ladattavaksi paketti, joka sisältää bash-skriptejä, sekä Pure Data -patchin:

Paketista löytyy mm. kätevä tunnistusskripti, joka tunnistaa automaattisesti onko koneeseen kytketty Blockia ja mikä sen laitenimi on. Helpottaa kummasti omien skriptien tekemistä!

Pure Data -patch on pelkkä testi, joka sytyttää ja sammuttaa ledit, mutta löysin verkosta PD:n päälle toteutetun Axiome-liveloopperin, ja juuri nyt on työn alla Livid Block -portti kyseisestä softasta. Ilmoittelen täällä kunhan se on valmis.

Päivitys 16.7.: Nyt on ohjelma julkaistu. Hae omasi!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *