Loomer Sequent ja Jack Transport

Ostin tuossa keväällä tietokoneohjelman ensimmäistä kertaa aikoihin. (Ellei lasketa Humble Indie Bundleja, joita olen ostanut parikin kappaletta pikkurahalla, tai joskus vuosia sitten kirpparilta hankkimaani Wing Commander kakkosta.) Kyseessä on brittiläisen Loomer-firman Sequent-plugari, jonka toimintaa en kovin hyvin osaa kuvata. Kyseessä on siis plugin, joka editoi sisään tulevaa äänisignaalia sekvensserinomaisesti: sille määrätään jokin tietty tempo, ja sen jälkeen Sequent editoi ääntä säädetyn aika-arvon perusteella. Aika-arvoa voi säätää kokonuotista 64-osanuottiin saakka. Ehkä nopea Youtube-esimerkki kertoo paremmin mistä on kyse:

Plugin on siitä mukava, että se toimii natiivisti Linuxissa (syy, miksi sen ylipäätään ostin: tietojeni mukaan muita tämänkaltaisia plugineja ei Linuxille ole natiivina). Samassa paketissa tulee sekä standalone-versio, että VST-plugin, ja molemmat toimivat kerrassaan loistavasti ja hikkaamatta. Tämä ei aina ole itsestään selvää kun puhutaan suljetun lähdekoodin softista Linuxilla (joskin suljetuista musiikkisoftista minulla on lähinnä hyvää sanottavaa).

Vaatimukseni ovat kuitenkin melko korkeat, joten törmäsin luonnollisesti ongelmaan: haluan käyttää Sequenttia livenä, ja haluan ohjata sen tempoa tap tempo -napilla midikiipparista käsin. Pluginin pitää olla pystyssä vakaasti, havaita tap tempon tekemät tempomuutokset ja reagoida niihin. Samalla tap tempon pitäisi ulottua Rakarrackin delay-efektiin, ja mielellään haluaisin myös jonkin arpeggiaattorin, joka osaisi reagoida temmonmuutoksiin. QMidiArp on vaikuttanut kaikista potentiaalisimmalta vaihtoehdolta, koska se tukee Jack Transportia, samoin kuin Rakarrackin tap tempokin.

Jack Transport

Pieni selostus lienee paikallaan. Jack Transport on siis Jackiin sisäänrakennettu järjestelmä, jonka avulla sekvensserit ja muut ohjelmat voivat jakaa keskenään tiedon siitä, onko nauhoitus tai toisto käynnissä, ja missä kohti kappaletta ollaan menossa. Lisäksi Transportin ylitse kulkee myös tempoinformaatio, joka minua tietenkin eritoten kiinnostaa. Transportissa yksi ohjelma on niin sanottu master eli herra, ja muut sitten ovat slaveja, eli orjia. Master kontrolloi missä kohtaa biisiä ollaan menossa, ja slavet seuraavat. Tyylikäs ominaisuus transportissa on myös, että mistä tahansa transportiin kytketystä ohjelmasta voi ohjailla toistoa: kelata eteen tai taakse, tai vaikka kytkeä nauhoituksen päälle. Monet ohjelmat tukevat transporttia, ja esimerkiksi Ardourin saakin halutessaan ohjaamaan ulkoisia softia, kuten vaikkapa Hydrogen-rumpukonetta tai Rosegarden-sekvensseriä.

Transportin ohjaaminen tap tempon kautta

Transport olisi ihanteellinen temmon välittämiseen ohjelmien välillä. Ainut ongelma vain on, että minun pitäisi keksiä jokin tapa kontrolloida tempoa midikiipparistani käsin. Hämmästyttävää kyllä, en oikein löytänyt mitään ohjelmaa, joka onnistuisi tässä tehtävässä. Hydrogen pystyy siihen, mutta se on hyvin epävakaa. Sen midi learn -ominaisuus on helppo ja intuitiivinen ja ohjelma on helppo asettaa transport masteriksi, mutta ainakin omassa testauksessani se kaatui muutamassa minuutissa.

Lähimmäksi pääsee gtklick-niminen pikkuohjelma. Siinä nimittäin on tuki jack transportille, ja myös tap tempo -ominaisuus! Tap tempon saa välitettyä gtklickille OSC-komentona, ja simppelin midistä OSC-viestiksi konvertoivan työkalun löytäminen tai tekeminen tuskin on kova homma. Mikä sitten on ongelmana? No se, että gtklickin voi säätää *joko* toimimaan Jack Transport masterina, *tai* tottelemaan tap tempoa. Minulla ei ole aavistustakaan, miksi nämä kaksi vaihtoehtoa sulkevat toisensa pois. *Facepalmin sekainen syvä huokaus.*

Tempoinformaation välittäminen Sequentiin

Samantyylinen ongelma on toisessakin päässä: Sequentin standalone-versio ei tunnu tukevan transporttia ollenkaan, ja ainoa mahdollisuus saada se synkkautumaan tempoon on käyttää VST-plugin-versiota. Sequent-plugin toimii kahdessa eri avoimen lähdekoodin ohjelmassa: Ardourissa ja Qtractorissa. Näistä Qtractor ei jostain syystä osaa välittää Sequentille tempoinformaatiota lainkaan. Siispä sen käyttäminen ei tule kysymykseen. Ardour taas ei osaa toimia Transport slavena, eli sen tempoa ei voi kontrolloida ulkoisesta ohjelmasta käsin. Sequent kyllä toimii Ardourin sisäisen temmon kanssa loistavasti!

Summa summarum: Sain temposynkkauksen toimimaan, kun latasin Sequentin Renoise-trakkerin demoversioon, ja sitten käynnistin Hydrogenin transport slaveksi. Ikävä kyllä tämä setup pysyi pystyssä vain noin kaksi minuuttia. Olen suunnitellut koodaavani gtklick-ohjelmaan kaipaamani ominaisuudet, ja keksiväni sitten jonkin keinon Sequentin hostaamiseksi. Ajattelin myös ottaa yhteyttä Sequentin kehittäjään ja kysyä häneltä henkilökohtaisesti Transport-tuesta. LAU-listalla joku muisteli, että Sequentissa olisi ainakin kehitysasteella jonkinlainen transport-tuki. Paljonhan minä en vaadi: riittää, kun tempoinformaatio kulkisi Sequentiin Transportin yli.

Jos siis joku vielä tulee ihmettelemään, miksi useampikin Linux-käyttäjä kaipailee Ableton Liveä, ylläolevat kokemukseni ehkä valaisevat asiaa: vastaavan toiminnallisuuden saavuttaminen Linuxissa edellyttää väistämättä ohjelmakoodin kirjoittamista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *