Videotaidetta Linuxilla

Viikonloppu tuli vietettyä aika tiiviisti tietokoneen äärellä bändille keikkamainosta tehdessä. Soitetaan ensi viikon tiistaina Semifinalissa progea, eli tervetuloa vaan sinne! Tällaista syntyi:

Miten se tehtiin?

Videon ääniraita on tehty Ardourilla editoiden. Elektrokompin loin Hydrogenilla, ja sen jälkeen leikkelin Ardourissa. Raidalle heitin efekteiksi Barry’s Satan Maximizerin, Glame Lowpass Filterin, Calf Vintage Delayn sekä Filterin ja olihan siellä Loomer Sequentkin, mutta sitä en loppujen lopuksi käyttänyt lainkaan. [Linkkaamissani videoissa on muuten vanhat plugin-versiot. Minulla on käytössä uudet versiot, jotka on paljon hienomman näköisiä ;)]

Alkuperäisestä videosta leikattu luuppi on ihan vaan leikelty sopiviksi paloiksi ja pistetty vähän Calf Reverbistä kaikua. Taustalla kuultavat jouset on Leisureland Mellotron Linux Samplerilla soitettuna.

Kaatumisia, kaatumisia

Käytössäni oli Ardour 3 beta 1a, joka kaatuili aika rankasti. Näemmä alkuvuodesta on julkaistu jo kakkos- ja kolmosbetakin, joten pitänee päivittää ja katsoa josko vakaus olisi hieman jo parantunut. Kolmosversio oli kuitenkin tässäkin projektissa must, koska siinä on midi-tuki. Niinpä pystyinkin laittamaan LinuxSamplerin LV2-pluginin midiraidalle ja soittamaan suoraan enempiä reitittämistä miettimättä. Helppoa!

Harmin aihe tosin oli, että plugin ei muistanut asetuksiaan tallennettaessa, vaan joka kerta ohjelman käynnistyttyä piti käydä lataamassa mellotron valmiuteen. Homma oli aika työlästä ottaen huomioon, että Ardour kaatui jatkuvasti. En tiedä onko ongelma pluginissa vai Ardourissa. Veikkaan Ardouria, ja toivon että uudemmissa betoissa ongelma on korjattu. (Päivitys 6.5.2012: testasin LinuxSampleria uudemmassa Ardour betassa, ja tasan sama ongelma edelleen. Onko vika sittenkin pluginissa? Täytyy testata pluginia Qtractorissa, jotta saan selville)

Hikisin homma oli automaation piirtäminen. Pluginien parametrit muuttuvat todella laajasti biisin aikana, ja Ardourissa automaation piirtäminen on epävakaata ja välillä myös aika tahmaista. Yrityksen ja erehdyksen kautta huomasin mitkä pluginit ei sovi automaatioon. Esimerkiksi Glame Highpass filter tuntui kaatavan softan jatkuvasti. Korvasin sen Claf Filterillä, joka ajoi asiansa hyvin, ja vaikutti paljon vakaammalta. Ehkä tässä pitää ryhtyä Calf-fanipojaksi?

Videon vääntämistä

Jos Ardourin kanssa olikin vähän tuskallista, videon editoiminen oli todella hauskaa! Käytin AV Linux 5.0.2:n mukana tulevaa Kdenlive-versiota, ja kokemus oli mainio! Softa toki kaatuili silloin tällöin, mutta olen tottunut sellaiseen videoeditoinnissa, koska yleensä minulla ei ole ollut leikkaamiseen tarkoitettua laitteistoa käytössäni, vaan olen tehnyt hommia kehnolla tietokoneella. Niin nytkin: Intelin integroitu näytönohjain ei kyennyt ihmeisiin.

Joka tapauksessa editoiminen oli suurelta osin helppoa, kun vain oivalsin miten eri efektit ja siirtymät toimivat. Aikansa otti ennenkuin keksin, että kuvien ja videoiden siirteleminen onnistuu Composite-siirtymän avulla oikein helposti. Vielä hieman siitä eteenpäin, ja hoksasin että Affine on vielä monipuolisempi ja kykenee myös objektien pyörittämiseen! Keyframe-animaatio oli oikein sujuvaa.

Videomateriaalin hankkiminen oli helppoa. AV Linux sisältää kaikki tarvittavat työkalut videoiden lataamiseen Youtubesta: Firefoxissa on valmis lisäosa, jonka avulla homma hoituu napinpainalluksella!

Yksi asia jäi vaivaamaan: Eikö Kdenlive todellakaan kykene kääntämään videota takaperin? Ainakin vuosi sitten ohjelmassa sellainen toiminto oli, mutta nyt en löytänyt sitä mistään! Piti siis renderöidä pätkä videota, viedä se Avidemuxiin ja kääntää siellä takaperin. Homma sujui ihan mukavasti, mutta en kyllä hirmu montaa klippiä jaksaisi tuollalailla kääntää…

Kuvankäsittelyä

Kuvamanipulaatioon käytin tietenkin Gimpiä, kuinkas muuten! Hain netistä tarvitsemiani kuvia (Jyrki Kataisesta tai Super Marion kolikosta), ja leikkasin niistä taustat pois Gimpissä. Sen jälkeen tallensin ne läpinäkyviksi PNG-kuviksi ja toin Kdenliveen.

Yhtyetoverini Juska oli tehnyt meille keikkajulisteen, ja laittoi mulle Dropboxin kautta projektitiedoston. Sieltä rippasin videon loppupuolella näkyvän viirihommelin, ja muutin siihen keikkamme tiedot. (Aluksi muuten pistin ihan minkä sattuu päivämäärän, ja jouduin vetämään jo julkaistun videon telakalle :D On se hankalaa…)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *