Rakarrack ja midi learn

Vajaan vuoden ajan olen käyttänyt Rakarrackia melkein kaikissa live-setupeissa, mitä olen rakentanut. Softa on osoittautunut helppokäyttöiseksi ja luotettavaksi, mutta yksi juttu on jäänyt vaivaamaan: sen ohjaaminen midikiipparilla ei ole koskaan tuntunut oikein helpolta.

Pitkään tein midi-ohjelmoinnin kaivamalla Rakarrackista esille haluamieni liukusäätimien kontrollerinumerot ja sitten ohjelmoimalla ne Axiomini potikoihin ja liukuihin. Se ei ole tietenkään mitään herkkua nykyaikana, kun joka ohjelmasta löytyy midi learn: valitaan vain nappi, jota halutaan ohjata, liikutetaan säädintä kontrollerista, ja siinä se! Rakarrack vaan ei osannut.

Tänään kuitenkin jaksoin perehtyä softaan hieman pidempään ja hoksasin, mistä kiikastaa: Asetuksissahan on täppä tätä varten! Miksi se ei aiemmin silmiini osunut? Midi-välilehden alareunassa on Midi implementation -niminen kenttä, josta voi valita joko Default tai Midi learn. Kun täpän vaihtaa jälkimmäiseen, muuttuu homma helpoksi kertaheitolla!

"Default" vai "Midi Learn"? No Midi Learn tietysti!

Se vain kummastuttaa, että mikähän ihmeen mode tuo Default sitten oikein on ja mihin sitä tarvitaan?

Muokkaus 27.1. Default tarkoittaa ihan vaan sitä, että rakarrack käyttää oletus-midimappaustaan. Olisi ehkä selkeämpää, jos asetuksen otsikko olisi Midi mapping ja vaihtoehdot vaikkapa factory preset ja user defined. Vieläkin tosin kyseenalaistan, onko koko asetuksessa mitään järkeä. Auto Assign MIDI Learn -valinta osoittautui tarkemmalla manuaalin lukemisella hyödylliseksi: sen avulla mapataan parametri suoraan liikutettuun kontrolleriin, eikä koko Midi learn -ikkunaa tarvitse avata lainkaan.

Rakarrackissa on toki vastaavia ihmetyksen aiheita muitakin. Vilkaistaanpa Midi Learn -dialogia.

Midi Learn -ikkuna

Huh, etten sanoisi! Keskellä ikkunaa oleva 20 ruudun matriisi saa mahan veteläksi kertaheitolla, eivätkä ikkunan laidoilla olevat massiiviset listausboxit tilannetta varsinaisesti helpota. Onneksi dialogi on hurjasta ulkonäöstään huolimatta aika simppeli käyttää. Helpoimmin homma tapahtuu klikkaamalla haluamaansa säädintä Rakarrackin pääikkunassa hiiren oikealla napilla. Minä klikkasin Reverb Wet/Dry -säädintä, koska haluan säätää kaiun määrää midikiipparistani käsin. Midi Learn -ikkuna ilmestyy näkyviin, ja sitten vain heilautetaan kontrollerista haluttua säädintä. Mikäli tuli liikutettua vahingossa väärää nappia, Get MIDI Message -nappulaa painamalla saa uuden mahdollisuuden.

Napin vieressä olevassa ruudussa pitäisi nyt lukea liikutetun säätimen MIDI CC -numero. Seuraavaksi pitää valittu CC hyväksyä Assign-nappulalla, joka jostain kumman syystä on sijoitettu ikkunan vasempaan yläkulmaan. Noh, sieltä se kuitenkin löytyy, ja näin CC-eventin numeron pitäisi ilmestyä keskellä olevaan ruudukkoon. Kyseinen häkkyrä on muuten ihan vain sitä varten, että se näyttää yksittäistä parametria ohjaavat CC-eventit. Jokaista Rakarrackin parametria voi siis ohjata jopa kahdenkymmenen eri CC-eventin avulla. Kukahan tarvitsee 20 eri nappulaa kaiun määrän säätämiseen? Noh, ehkä toiminto on luotu pitäen silmällä sellaisia midiohjaimia, joissa säätövara on suppeampi kuin Axiomissani.

Muut ruudun nappulat ovat huomattavasti harvemmin tarvittuja, ja niistä saa rakarrackin manuaalista tietoa vaihtelevalla menestyksellä. Minä olen pärjäillyt aika hyvin jo näilläkin tiedoilla, mutta kerrotaan nyt sen verran, että ikkunassa pystyy kopioimaan tehtyjä midi-mappauksia eri presettien välillä, ja muuntelemaan useampaakin presettiä samanaikaisesti. Hyvin tehokas työkalu siis – ainakin jos jaksaa opetella sitä käyttämään!

Eroon kierrosta

Rakarrackin inhottava piirre on, että se kytkeytyy automaattisesti äänikortin sisäänmenoihin. Tämä ominaisuus varmasti miellyttää kitaristeja, mutta minun läppärilläni se aiheuttaa inhottavan kierron, koska sisäänmenot ovat minulla yhtä kuin sisäänrakennettu mikrofoni. Onneksi asetuksista löytyy lääke tähänkin: Jack-välilehdeltä käydään ruksimassa Auto Connect In pois poikkeensa, ja jo loppui kierto! Rakarrack muistaa asetuksen jatkossa, joten se tarvitsee tehdä vain kerran. Kannattaa siis laittaa ulostulot mutelle ennenkuin käynnistää rakarrackin ensimmäistä kertaa.

Pitänee jossain vaiheessa blogata tarkemmin siitä, millainen live-setup minulla oikein on. Sitä odotellessa voitte vaikka käydä vilkaisemassa, miten Louigi Verona hoitaa homman.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *