Pääkirjoitus Pistekomiin 1/2012

Tämä teksti on ilmestynyt Kommunistisen nuorisoliiton Pistekom-lehdessä 1/2012.

Edellisen Pistekom-lehden ilmestymisestä on nyt melko tarkkaan vuosi aikaa. Ja millainen vuosi! Viime numeron jälkeen on maailmalla räjähtänyt käyntiin todellinen muutosliikkeiden aalto: Tunisiassa, Egyptissä, Espanjassa, Kreikassa, Venäjällä, Yhdysvalloissa, Englannissa, Israelissa ja Kiinassa (muutamia mainitakseni) ihmiset ovat lähteneet liikkeelle vaatimaan demokratiaa ja uudistuksia talousjärjestelmään. Monin paikoin on puhuttu kapitalismin kumoamisesta. Ilmassa on tunne, että nyt tapahtuu jotain suurta ja poikkeuksellista.

Meidät valtaa monesti pessimistinen ajatus, että tulevaisuus on toivoton, eikä seuraavaan kymmeneen vuoteen tule tapahtumaan mitään merkittäviä muutoksia. On helppo olla tekemättä mitään ja jäädä masentuneena kotiin odottamaan – niin, mitä? Viimeisen vuoden tapahtumat ovat oivallinen esimerkki siitä, miten nopeasti asiat voivat muuttua. Ne ovat oivallinen esimerkki siitä, miten asioita tapahtuu kun niitä tehdään. Ne ovat myös osoittaneet, että pieleen menneet yritykset ovat kuitenkin tarpeellisia.

Mielenosoitukset, joihin ei tullut väkeä, adressit, joilla ei ollut vaikutusta, järjestöt, jotka kuolivat pois ja valtaukset, jotka häädettiin… Kaikki ne olivat tärkeitä tekijöilleen, ja ne piti tehdä ennenkuin onnistuneita massaliikkeitä syntyi. Ja toisaalta: USA:ssa pankkiirien valta ei ole kaventunut. Espanjassa leikkaukset jatkuvat. Egyptissä on sotilasjuntta vallassa. Mediahiljaisuuden rikkoneilla liikkeilläkin on vielä paljon hommia, ennenkuin niiden vaatimukset menevät läpi. Paikka Time-lehden kannessa ei tehnyt mielenosoittajasta voittajaa.

Meillä täällä Suomessa on paljon opittavaa Occupy-liikkeestä. Meidän on syytä ymmärtää, että kun asiat alkavat tapahtua, tempo voi olla hengästyttävä. Meidän on myös muistettava, että jonkun on tehtävä aloite. Odotammeko, että muut tekevät sen, vai tartummeko itse toimeen? Juuri nyt on käsillä mainio käytännön esimerkki siitä, miten kehnosti kapitalismi toimii. Juuri nyt ihmiset kaipaavat kuumeisesti jotain uutta: vanha järjestelmä natisee liitoksissaan.

Tämäkin lehti osaltaan muistuttaa, että meitä on monta. Me olemme tyytymättömiä nykyjärjestelmään, ja vaadimme parannuksia. Puolustamme kunnallisia lähipalveluita, vaadimme työntekijöille lisää valtaa työpaikkansa päätöksiin, etsimme uusia tapoja järjestää talous. Kommunistinen nuorisoliitto on aina avoin uusille ideoille. Tule sinäkin mukaan tekemään muutosta!

Näitä Pistekomissa ilmestyneitä juttuja on tällä sivustolla jokunen muukin, ja ne löytyvät pistekom-tagin kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *